historie 1972

1972 – DE GROTE VERANDERING
1972 zou de geschiedenis in gaan als het jaar van de golflengtewisseling van de oude vertrouwde 192 meter naar 538 meter. Ook zouden er een paar programma’s verdwijnen waaronder het zeer gewaardeerde “Sportief zijn beter worden” van Henk van Dorp. En de totale programmering ging ook op de schop.

Het jaar begint niet echt met ophef en vertier of het moest de steunbetuiging van een luisteraar zijn uit Alkmaar die op 11 januari een ingezonden brief schreef aan de Alkmaarsche Courant waarin hij of zij z’n verbazing uitspreekt over het democratisch gehalte van onze Tweede Kamer.

krant
pijl
top 100 promo spot met Tom Collins
loep
brief luisteraar
Op 2 januari werd de top 100 over 1971 uitgezonden. Tom Collins sprak de promo spots in.

Harry Knipschild had behalve z’n radioprogramma Meet the beat op donderdag avond ook een hoekje in het Veronicablad. Hier zijn overpeinzingen betreffende het voorbije jaar 1971.

Henk van Dorp schreef ook regelmatig stukjes in het Veronicablad. Hieronder is z’n bijdrage van 5 februari.

Rob Out keek in een brief vooruit naar 1972, het zou een moeilijk jaar worden schreef hij. Maar in werkelijkheid was de brief bedoeld om meer abonnees te werven voor het Veronicablad. Het blad dat de ondergang nabij was!

De advertentie tarieven voor het Veronica 192 blad waren m.i.v. 1 januari ook al verhoogd volgens een circulaire.

krant krant krant krant krant krant
loep Veronicablad
Harry Knipschild
loep Veronicablad
Henk van Dorp
loep Veronicablad
sportief deel III
loep circulaire
advertentie tarieven
loep Hilversum 3
meest beluisterde zender
loep Hilversum 3
populairste zender

Ook de advertentie-inkomsten van de radio reclame liepen terug. Nu is dat in januari altijd zo maar nu was het toch aanmerkelijk meer. Ook de luistercijfers lieten te wensen over getuige een onderzoek van de NOS gepubliceerd 25 januari. Dat was weliswaar over het laatste kwartaal van 1971 maar liet toch z’n sporen na in het begin van 1972.

En ook een onderzoek uit april over het afgelopen jaar was publicitair een klap.

De directie en een aantal aandeelhouders wilden dat er bezuinigd ging worden. Het Veronicablad stopzetten was een mogelijkheid. Het blad droeg in hun optiek niet bij tot meer luisteraars en daarmee tot meer verkoop van reclamezendtijd.

Ook de contracten van een aantal freelance medewerkers wilden ze niet verlengen. Zo sneuvelde het Kunstmagazine van Rob van Dijk en Met de benen op tafel van Gaston Huysmans oftewel Pierre van Ostade.

pijl
Kunstmagazine
pijl
Met de benen op tafel
krant Maar uiteindelijk werd na een interventie van Bull Verweij, die z’n gevangenisstraf tot 27 mei uitzat in Roermond, besloten het Veronicablad toch nog een kans te geven. Het zou de aanzet worden tot de brief van Rob Out.

Hoe zag de programmering er in de week van 15 januari 1972 uit?

Met die programmering is iets merkwaardigs aan de hand. Op zondag 16 januari staat tussen 12.00 en 18.00 uur de top 100 over 1971 geprogrammeerd. Dit terwijl hij al op zondag 2 januari was uitgezonden. (zie spot Tom Collins hierboven)

krant krant
loep Brief Rob Out loep programmering 15 januari
Op 6 februari overleed collega Daniël Klijzing in het ziekenhuis te Utrecht waar hij enkele maanden daarvoor was opgenomen i.v.m. hersenbloeding. Het was een groot verlies, nooit meer die stampende voeten als Daniël de trap opliep naar de studio, nooit meer .........

In de aflevering van 13 februari van het Sport programma staat Henk van Dorp in het begin stil bij de dood van Daniël Klijzing (25 jaar). Hij was drie maanden eerder (14 november 1971) getroffen door een hersenbloeding en lag al die tijd in Utrecht in coma. Bij de band zat een papiertje voor de jongens aan boord.

krant krant
pijl
Daniël Klijzing
loep rouwadvertentie
Daniël Klijzing
loep band met briefje pijl
Henk over Daan


Op 29 februari zorgde Veronica voor een stunt. 20 uur Beatles platen, van zes uur ’s morgens tot twee uur ‘s nachts, dat was nog niet vertoond! Er werden speciale Beatle jingles gemaakt door Ad Bouman. Dit deed hij door van een Amerikaanse stereo LP van The Beatles één kanaal met de zang niet te gebruiken. En daarbij mixte hij de Nederlandse zang van o.a. Klaas Vaak en Will Luikinga.

krant
pijl
Beatles jingles
pijl
Beatles dag
  loep Beatledag  
Het eerste programma van de Beatlesdag daarin had Klaas Vaak een gesprekje met de bedenkers van de Beatlesdag, Lex Harding en Ad Bouman.
Op 11 maart vierde de dochter van Stan Haag, Carol, haar verjaardag, ze werd 12 jaar. Stan vond dat alle luisteraars daar deelgenoot van moesten worden en dat deed hij in de Jukebox.

Het is soms grappig om na zoveel jaar fragmenten terug te horen van mensen die later een zekere betekenis voor de popmuziek zouden hebben. Bijvoorbeeld; Harry Knipschild had in “Meet the beat” van 16 maart een jonge Barend Toet als gast. Barend was net hoofdredacteur van het muziekblad Oor.
pijl
Jukebox
pijl
Meet the beat

Het programma Meet the beat door Harry werd vaak technisch in elkaar gezet door Jos Hogen. Van hem zijn niet zo heel veel foto’s, maar hier kun je Jos zien in studio 3.

Technicus Sytze Gardenier deed veel Rob Out shows en werkte ook vaak met Will Luikinga, bij deze een mooie foto van hem in studio 4 van Lapershoek.

Harry Knipschild Jos Hogen Sytze Gardenier krant Top 10 van Lex Harding
loep Harry Knipschild loep Jos Hogen loep Sytze Gardenier loep Top 10 van Lex Harding

Zoals iedereen hadden ook dj’s hun favoriete platen. In dit geval publiceerde Muziek Expres in april de top 10 van Lex Harding.

Het was gebruikelijk dat de nieuwslezer na de laatste nieuwsuitzending van die dag de namen van de dienstdoende technische ploeg oplas. Zo ook op 20 maart ’s avonds om 20.00 uur. Dick Klees was hier de nieuwslezer.

Diezelfde Dick Klees kwam op 10 april 1969 bij Veronica aan boord en zou op 10 april 1972 afscheid nemen om een baan bij Radio Nederland Wereldomroep te aanvaarden. Leuk om te horen dat Dick toen hij net een paar dagen in dienst was bij Radio Nederland Wereldomroep de groeten aan de zeevarenden deed. Hij dacht waarschijnlijk aan z’n oud collega’s op de Norderney. Het bewuste fragment kun je hier beluisteren.

Dick Klees
pijl
afscheid bemanning
  loep Dick Klees
De laatste nieuwsuitzending van Dick.

Aardig om te laten zien dat Dick een jaar later een documentaire maakte over Veronica en de benodigde banden per ongeluk had laten liggen in de studio van Radio Nederland Wereldomroep. En dat niet iedereen in Hilversum gecharmeerd was van Veronica mag blijken uit het volgende memo dat Dick kreeg van een collega.
rnw memo
pijl
Dick doet de groeten
pijl
Dick's laatste nieuws
    loep RNW memo
1972 was ook het jaar dat Frans van der Beek z’n opwachting maakte bij Veronica. Eerst als medewerker van het blad in het voorjaar van dat jaar. Z’n eerste schreden op het programma-vlak kwamen pas later in 1972, op 27 augustus om precies te zijn. Hij maakte een item in het sportprogramma van Berry Zand Scholten (de Telegraaf). Z’n stem was weliswaar niet te horen maar hij interviewde Rinus Schaap, een voetballer. Het item kreeg de naam mee de gouwe ouwe van de week mee (interviews met oude sportsterren).

Frans was journalist bij o.a. de Gooi- en Eemlander en Rob Out paaide hem met een baantje als dj. Hij zou eerst nachtprogramma’s presenteren, maar later kreeg hij een avondprogramma.

Frans van der Beek Slim gezien van Out want dat resulteerde in veel publiciteit in de krant. Een heel goede dj was Frans niet, maar daar was het Out ook niet om te doen. Later zou Frans in een interview verklaren; ”Niet lang daarna (de start van het sportprogramma) belde Rob mij op en hij zei "Ik zit met de programmering omhoog, wij zouden graag willen dat jij een programma bij ons maakte".
"Toen heb ik hem gewezen op de risico's die hij liep, omdat ik nog nooit achter de microfoon had gezeten.
Ik moest een testje maken, en dat werd een rot testje. Toen moest ik direct voor de leeuwen op 17 december geloof ik. En zo is het gekomen". Frans zou later meer bekendheid krijgen omdat het zijn programma was dat werd onderbroken i.v.m. de stranding van de Norderney in 1973.
loep Frans van der Beek


Klaas Vaak Klaas Vaak was veel aan boord te vinden om een aantal programma’s live te presenteren. Hij vond dat soms zelfs leuker dan in de studio te Hilversum. Dat was ook op 2 mei het geval. Hij deed toen o.a. OGM en de Lex Harding show. Hier is Klaas bezig met OGM.

RNI diskjockey Alan West kwam wel eens bij Klaas op bezoek en was dan ook nooit te beroerd om een spotje in te spreken. Zoals deze OGM promo.

pijl
Klaas Vaak live
loep Klaas Vaak  
Een paar weken daarvoor, op 23 maart, was Klaas ook al aan boord en toen las hij om 12.00 uur het nieuws en een programma overzicht, luister maar.

En in diezelfde periode bracht hij toen samen met technicus Hans van Velzen een bezoek aan buurman RNI.
Klaas en Hans van Velzen
pijl
Alan West in spotje
pijl
Klaas Vaak leest het nieuws
  loep Klaas en Hans van Velzen  
Ter gelegenheid van het 12-jarig bestaan kwam er begin april een LP uit met daarop Nederlandse popgroepen als, Sandy Coast, the Cats, The Shoes. De LP was te verkrijgen als je een mini-abonnenment nam op het Veronica 192 blad.

lp 12 jaar radio Veronica Begin mei waren de Flying Burrito Brothers in de Veronica studio en spontaan bleken ze te gaan zingen. Zanger Gram Parsons (afkomstig uit The Byrds) was bereid om intensief mee te denken over leuke Engelse teksten. Hier een montage van de complete sessieband, met veel pogingen en veel overleg, zowel tussen de Burrito’s apart als met Lex Harding en technicus Ad Bouman.

Flying Burrito Brothers
pijl
Burrito Bros
loep 12 jaar radio Veronica loep Flying Burrito Brothers  
Het zou uiteindelijk o.a. ontaarden in een spot voor het Veronica 192 blad.

Op 22 mei werd traditiegetrouw de top 100 weer uitgezonden. Er werd een hele serie speciale promo spots voor gemaakt. Zoals deze erg melige door Lex en Klaas.
top 100
pijl
Promo door Lex en Klaas
  loep Top 100
Omdat er soms een groot verschil zat in geluid tussen datgene wat uit de studio kwam en wat we op de radio hoorden werden er enkele proeven op touw gezet. Het ging over o.a. de stem van de nieuwlezer. Het was de bedoeling om de instellingen van de compressor/limiter aan boord in te stellen. Tom Collins las enkele teksten voor, draaiden wat platen en live aan boord werd Arend Langenberg uit bed gehaald om tekst te lezen. Luister naar een samenvatting van deze proef die werd gehouden in de nacht van 23 mei tussen 01.00 en 01.30 uur.
pijl
Proef met compressor/limiter
memo Rob Out Zo af en toe kwam het voor dat reklameburo’s vroegen aan mensen bij Veronica om in de studio een reclamespot te mogen opnemen. Dat gebeurde dan zonder tussenkomst van de Veronica reclameafdeling en dat mocht niet. Zo heb ik zelf met Lex Harding in het voorjaar van 1972 een plaatje, een z.g. flexidisc, gemaakt ESSO mix commercials gemaakt en opgenomen. Dat schoot Rob Out volledig in het verkeerde keelgat en het gevolg was dat Rob op 23 mei 1972 een memo schreef dat hij ophing in de gang bij het planningbord van studio’s, d.j.’s en technici.
loep memo Rob Out
Ik heb destijds het memo bewaard.

Hier het briefje van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het persen van het plaatje met daarop de spots die Lex en Juul opnamen.
briefje van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het persen van het plaatje
pijl
ESSO mix van Klaas en Juul
  loep brief ESSO mix
Er gebeurden soms ook onverwachte dingen a/b van de Norderney. Zo kon het gebeuren dat op 1 juni technicus Jaap Borst s’avonds om 19.00 uur het nieuws las! Waarom? Na zoveel jaren weet Jaap het niet precies meer. Wellicht is dit de reden, mailde Jaap:

Het kwam niet vaak voor maar dit fragment is ongetwijfeld een van de zeldzame keren dat ik het nieuws heb gelezen. Het is een keer voorgekomen met Arend Langenberg, hij was aan het zwemmen tijdens tij. Daarvoor was een lange lijn met reddingsboei achter het schip gehangen zodat, als je afdreef je via de reddingslijn weer naar het schip kon komen of opgehaald kon worden met de vlet. Deze was meestal langzij naar beneden als er gezwommen werd. Voor de zekerheid. Arend was lekker aan het zwemmen en vergeten dat hij steeds verder van het schip wegdreef en niet meer tijdig de reddingslijn kon bereiken om op tijd het nieuws te lezen. Het nieuws lezen kon toen nog niet vanuit het water! Dus moest een ander het nieuws lezen.
pijl
Jaap Borst leest nieuws voor

Nb. Arend was in die week de nieuwslezer aan boord dus bovenstaande zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.


Een foto van de vlet die werd neergelaten waarover Jaap Borst hierboven schreef staat hier. Hans van Velzen wordt met de vlet neergelaten.
lp 12 jaar radio Veronica Met ingang van 3 juni werd de prijs van het Veronica 192 blad verhoogd van 60 naar 95 cent. Het blad kwam ook weer in de losse verkoop. Per 1 april was die namelijk gestopt. Overigens de tweede prijsverhoging in een half jaar. Per 1 januari was de losse verkoopprijs al van 45, naar 60 cent gegaan. Meer dan een verdubbeling in een half jaar! Veel oproepen van Rob Out ook in zijn wekelijkse column Vanuit het ruim om maar vooral abonnee te worden van het blad, illustreert wel een beetje de moeilijke status van het Veronica blad destijds.
pijl
Rob's oproep wordt abonnee van het Veronicablad
loep Hans wordt neergelaten  


administratiekantoor De administratie van het Veronica blad zat ook in het Veronica gebouw aan de Lapershoek. Een kijkje in het administratiekantoor.

Er werd ook weer een zeilrace georganiseerd waarbij het Veronica schip moest worden gerond, het was de Delta week zeilrace.

Delta week zeilrace
loep administratiekantoor loep Delta week zeilrace
Er werd vanaf vrijdagavond 9 juni vanaf 8 uur zo’n 50 uur live vanaf de Norderney uitgezonden. De d.j.’s aan boord waren Rob Out, Will Luikinga, Lex Harding en Klaas Vaak. De technici Ad Bouman en Juul Geleick waren mee gekomen om samen met de boordtechnici ook tijdens de live uitzendingen hun steentje bij te dragen.
Ook werden er speciale jingles gemaakt door Ad Bouman, Klaas Vaak en zijn toenmalige echtgenote Ilona Karssemeijer en Patricia Paay. Luister naar een 5 minuten durende compilatie van de opnamesessieband.
pijl
opname sessieband
pijl
Klaas Vaak Delta Zeilrace

Klaas Vaak
begon de uitzendingen om 20.00 uur op vrijdagavond.

Een foto van Rob Out, Juul Geleick en een zeilrace medewerker gevolgd door Ad Bouman in aktie tijdens een live uitzending.

Rob Out, Juul Geleick en een zeilrace medewerker Ad Bouman live Juul Geleick en kok Chris Niehot Lex Harding
loep Rob Out, Juul Geleick
en een zeilrace medewerker
loep Ad Bouman live loep Juul Geleick
en kok Chris Niehot
loep Lex Harding

Een foto van Lex Harding die overstapt van de Ger Anna op de Norderney tijdens de Delta zeilrace.

Tijdens de zeilrace kwam er een Nederlandse popgroep, Soft Pillow, z’n single ter promotie brengen. Met een speedboot. Technicus Ruud Doets legde het vast met z’n altijd aanwezige camera.

En als we dan weer na zo’n live weekend huiswaarts keerden zag de Norderney er zo uit.

Dat mensen soms erg ver gingen in hun verering van Veronica laat bijgaande foto zien. Veronica Music Editions medewerker Joop Plagge en Klaas Vaak zijn hier in de weer met een achtergelaten Norderney op wielen voor de studio.

Soft Pillow Norderney met ondergaande zon zelfbouw Norderney groepsfoto ABTT 100 Ad bij mengtafel
loep Soft Pillow loep Norderney loep zelfknutselbouw Norderney loep groepsfoto ABTT loep Ad bij mengtafel

12 juni werd er een mijlpaal bereikt. De Adje Bouman top 10 behaalde z’n 100ste aflevering. Daartoe was er een ruime schare fans in studio 2 aanwezig! De officiële staatsiefoto van de aanwezigen.

Hier is de top 10:
10 Witchy Tai Toe - Jim Pepper 5 Cat's Eye In The Window - Tommy James
9 Maxi Summertime - Zombies 4 I Need You - America
8 Woman Is The Nigger - John Lennon 3 Summertrain - Sandy Coast
7 Gouwe Ouwe: Eli Is Coming - 3 Dog Night 2 ... niks
6 After The Storm - Andromeda 1 You're Lost Little Girl - Doors
1 Man Whitout A Heart - Hollies
pijl
ABTT
De grote Veronica poster met daarop de Norderney, is ook nu nog een gewild object. Rob Out maakte van de verkrijgbaarheid van de poster voor het eerst melding in het Veronica 192 blad van 17 juni. Bij een kwartaal abonnement koste hij maar Fl. 1,50 (€0,75). Enkele weken later stond de aanbieding op de achterkant van 192.

Nadat Bull Verweij z’n detentie er op had zitten werd besloten om toch heel erg serieus te overwegen om de golflengte 192 te verruilen voor een andere.

Vooruitlopend op die golflengte wisseling maakte Rob Out een memo waarin hij de medewerkers vroeg om hun mening en hoe zij tegen de toekomst aankeken. Hij wilde een restyling van Veronica.

Wat niemand toen nog wist is dat het de voorloper was van de golflengte wisseling. Voor de eerste keer publiceren we hier het oorspronkelijke memo uit juli 1972 van Rob en de op- en aanmerkingen van schrijver dezes.

Veronica poster reclame
loep Veronica poster reclame
memo restyling a memo restyling b memo restyling c memo restyling d
loep Memo restyling
In juli verschenen er weer verschillende publicaties betreffende het eind van Veronica. En dat noopte de directie om een publiciteitsoffensief te starten. Het begon op 11 juli met een telex naar alle kranten. Hierin werd voor het eerst openlijk gesproken over het oprichten van een omroep binnen het kader van de Nederlandse wetgeving. Het werd als een soort dreigement gebruikt. De originele telex gaat hierbij.
Verklaring directie a Verklaring directie b Verklaring directie c Verklaring directie d Verklaring directie e
loep Verklaring Directie


krantenartikel Ook gedurende de zelfde periode verscheen een rapport van 2 hoogleraren, specialisten op het gebied van het internationale recht waarin zij betoogden dat ingrijpen volgens dat internationale recht vrijwel onmogelijk was! Een stukje uit de Telegraaf van 15 juli over hun conclusie.

Ook schreven zij in hun rapport dat Veronica geen piraat is zolang er geen wet is! Dit omdat in het oorspronkelijke wetsontwerp veelvuldig de naam piraat gebruikt werd. Een stukje daarover uit Het Vaderland.

Het Hoogeveens Dagblad ging op 19 juli nog verder en kopte; ”Wetten tegen piratenzenders deugen niet”.

Op 28 juli werd in discotheek Tiffany’s in Scheveningen de z.g. miss Scheveningen gekozen. Rob maakte daar in z’n programma van 22 juli nog een opmerking over.

Op 27 juli verscheen er in Het Nieuwsblad van het Noorden een interview met Bull en Dirk Verweij n.a.v. de eerder genoemde brief van 11 juli.

Het zou het laatste interview worden dat Dirk Verweij gaf. Hij overleed plotseling op 66- jarige leeftijd tijdens een zakenreis in Italië.

krantenartikel
loep De
Telegraaf
loep Het
Vaderland
krantenartikel
pijl
miss Scheveningen
loep Het Hoogeveens Dagblad  
krantenartikel Ad BoumanRouwadvertentie Dirk Verweij live Rouwadvertentie Dirk Verweij
pijl
Oom Dirk en Freek
loep Het Nieuwsblad
van het Noorden
loep Oom Dirk overleden loep Rouwadvertentie Dirk Verweij  
De 1000 ste !!! Jukebox werd op 29 juli uitgezonden. Stan Haag werd door diverse artiesten met een bezoek vereerd en gefeliciteerd.

Op 2 augustus verscheen er in het blad de Nieuwe Linie een interview met Joost de Draaijer waarin hij stelde dat Hilversum 3 het met gemak kon winnen van de piraten. Wij bij Veronica vonden het een wat merkwaardig stuk, maar ja, Joost was destijds dj op Hilversum 3 dus we dachten “wiens brood men eet........”. Maar jammer vonden we het om het juist uit zijn mond of eigenlijk pen, te moeten lezen! Lees de colum van Joost in de Nieuwe Linie.

Will Luikinga
was altijd meer muzikant / vormgever dan een geweldige dj. Hij kon en wilde ook de geweldige dj niet uithangen. Maar creatief was Will wel, getuige deze promo die hij maakte met Sytze Gardenier voor de Veronica drive in show.

Op 13 augustus maakte Henk van Dorp z’n laatste sportprogramma op Veronica. Een aantal mensen waaronder Ad Bouman en Juul Geleick vonden dit een gevoelig verlies. Want het was immers Henk die een sportprogramma maakte, samen met Frits Barend, dat in Hilversum nog niet vertoond was. De wijze van benadering van de geinterviewden was uniek. Ik herinner mij nog de opname van een interview met de toenmalige bondscoach František Fadrhonc van het Nederlands elftal, hardlopend in het bos bij Hilversum. Hardlopend met een loodzware Sony bandrecorder ......... Niet gewoon in de studio zoals Hilversum dat deed.

Henk
was ook degene die een select clubje Veronica technici leerde monteren, d.w.z. interviews afluisteren er in de montage een kloppend verhaal van maken. Een montage van de laatste sportief zijn beter worden ( ‘koekoek ........’ ).

En zo kon het gebeuren dat er op 20 augustus geen sportprogramma werd uitgezonden. Maar Tom Collins had goed nieuws.

Veronica wilde door gaan met het maken van een sport programma. Dagblad de Telegraaf werd bereid gevonden dit met haar sportredactie te verzorgen. Berry Zand Scholten werd de presentator en zo ging op 27 augustus dat programma voor het eerst de lucht in. Peter Koelewijn maakte twee jingles t.b.v. het programma.

Directeur Bull Verweij
had de samenwerking met de Telegraaf min of meer op 16 augustus in een interview al bevestigd.

Ook de auteursrechtenorganisatie BUMA mengde zich in de discussie over het voortbestaan van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee. In haar jaarverslag over 1971 dat in augustus 1972 verscheen maakten zij daar gewag, van getuige dit stuk uit de Alkmaarsche Courant van 27 augustus.

Rob Out was in de dagen voorafgaande aan de golflengte wisseling erg druk met de programmatische en publicitaire voorbereidingen daarvan.

In het zondagmiddag programma van Will Luikinga op 17 september legt Rob eerst uit waarom er van golflengte veranderd wordt op 30 september. Daarna legt hij de nieuwe programmering uit miv 30 september 1972.

Vanwege die drukte was het soms volstrekt onduidelijk of hij nog wel aan programma’s maken en drive in shows toekwam. Een mooi voorbeeld kun je horen in de drive in spot van 16 september door Lex Harding die er de draak mee steekt.

Een aantal dagen voordat de golflengte wisseling daadwerkelijk zou gaan plaats vinden werd er naar alle kranten een persbericht verzonden. Het originele telexbericht is hier te lezen.


En diverse krantenberichten verschenen daaropvolgend.
krantenartikel
pijl
1000ste Jukebox
  loep De Nieuwe Linie
Will Luikinga
pijl
Henk van Dorp
loep Will Luikinga  
pijl
Drive-in promo
pijl
Tom Collins
krantenartikel
pijl
Telesport jingles
loep De advertentie uit
de Telegraaf van zaterdag 26 augustus
 
krantenartikel Berry Zand Scholten
loep De Telegraaf - Telesport loep Berry Zand Scholten
telex golfwisseling a krantenartikel
loep telex golfwisseling a loep De Alkmaarse Courant
telex golfwisseling b
pijl
Will en Rob
loep telex golfwisseling b  
krantenartikel
pijl
Lex Harding
loep Veronica naar 538


golflengtewisseling Gerrit den Braber van platenmaatschappij Phonogram was een paar weken eerder een LP met Cornelis Vreeswijk aan het opnemen in Hilversum en maakte op een bestaand nummer van Cornelis een nieuwe tekst gewijd aan de golflengte wisseling.

krantenartikel
pijl
golflengtewisseling
loep 192 - 538 loep tekst Cornelis Vreewijk  
Ook werd besloten om enkele spots te maken, die 10 dagen van te voren aan gaven dat de verhuizing zou gaan plaats vinden. Ze werden ingesproken door Bob Korpershoek.

Om de mensen te lokken en mee te laten verhuizen van 192 naar 538 kwam er een actie met de titel: Gouden golflengte. Zeven dagen lang, van 28 september t/m 4 oktober, werd er een montage uitgezonden van platen. Elke dag een andere. De eerste letter van de titels van de platen in deze montage, vormen steeds het woord. Zeven woorden totaal. En deze woorden vormen op hun beurt weer een slagzin. En die slagzin geeft weer kans op prachtige prijzen. Tom Collins kunnen we beluisteren als hij de spots met de nummers 4546 t/m 4548 aan het inlezen is.

En natuurlijk kwamen er nieuwe stickers! De sticker hier haakte met z’n tekst in op de kreet uit de nieuwe jingleset. 538 nu op volle kracht. En daarmee werd tevens afscheid genomen van het prachtige ontwerp van de 192 sticker.
pijl
Bob Korpershoek
pijl
Tom Collins
sticker 538 sticker 192
loep sticker 538 loep sticker 192
Een aantal dagen voor 30 september verscheen er in de Telegraaf een paginagrote advertentie met de kreet Ga mee met Veronica naar 538 meter.

krantenartikel krantenartikel HYS HYS-outfit
loep De Telegraaf advertentie loep De Telegraaf vervolg loep foto © Jan Stappenbeld loep HYS-outfit

En er werden door Telegraaf fotograaf Jan Stappenbeld foto’s gemaakt in Loosdrecht om de nieuwe golflengte 538 te promoten.

We zien Stan Haag daar in een mooie HYS-outfit (Haagse IJshockey club) outfit. Veronica was sponsor geworden van de club. En daar waren mooie shirts voor gemaakt.
pijl
Veronica radiospots
De Turtlesspot We schreven het al eerder, Radio Veronica kreeg vaak bandjes met daarop jingles gemaakt door artiesten uit binnen en buitenland. Bijgaand een afbeelding van de band die kregen van Flo en Eddie of te wel Mark Volman en Howard Kaylan. Ze zaten beiden in de Turtles en maakten in 1972 een solo album genaamd The Phlorescent Leech & Eddie. Ze maakten speciaal voor Veronica 4 radiospots. Twee kun je er hier horen. promo Flo en Eddie
loep De Turtlesspot loep promo Flo en Eddie
Nu volgt een stukje historie dat belangrijk was in de aanloop tot de golflengtewisseling van 192 meter naar 538 meter die op 30 september zou gaan plaatshebben.

Welnu, hier wat vluchtige gedachten en feiten inzake dat bereik, de antennes en de keuze van golflengten die ik ontleen uit m’n Veronica aantekeningen aangevuld met herinneringen en correspondentie met onze Belgische adviseur Frederic van Duerm.

De ontvangstrapporten van 1562 KHz. (192 mtr.) kwamen uit diverse windstreken, maar in meerderheid kwamen de rapporten toch uit de Scandinavische landen. Met aan kop Zweden en Finland.

Uiteraard lieten ook de Engelse luister amateurs zich niet onbetuigd. Naar het zuiden toe was het toch altijd moeilijker. Wel hadden we in Zurich (“of all places”, MEBO Ltd. weet je wel!) een vaste luisteramateur. Het was Jack Mauch, die vaak bandopnamen maakte. Dit ondanks dat de zender Beromünster op de zelfde frequentie (1562 kHz.) uitzond.

Het verste ontvangst rapport dat ik ooit kreeg kwam van Richard Heald uit Alaska. Hij hoorde Veronica op 1562 kHz. Op 18 februari 1969. Hij stuurde als bewijs een bandopname die ik nog steeds heb.

Maar zulke rapporten waren eerder uitzondering dan regel. Ook leuk om te vermelden zijn een paar rapporten uit o.a. IJsland en Massachuetts-USA van april 1972.

ontvangstrapport uit Alaska – USA
loep ontvangstrapport uit Alaska – USA
krantenartikel
loep brief uit Denver-Colorado-USA
ontvangstrapport uit IJsland ontvangstrapport uit IJsland ontvangstrapport uit Massachuetts-USA ontvangstrapport uit Massachuetts-USA
loep ontvangstrapport uit IJsland loep ontvangstrapport uit Massachuetts-USA

Dit waren dus allemaal luisterrapporten op 192 mtr (1562 KHz). De antenne die daarvoor werd gebruikt was een T-antenne. Hij bestond uit twee horizontale draden naast elkaar. De beide draden hadden ieder een lengte van 25 meter. In het midden, op 12,5 meter, zat een verticale draad van 12 meter lengte die via een spoel naar de zender ging.

De twee horizontale draden moesten werken als topcapaciteit, om het verticale antenne deel een zo goed mogelijke afstraling te geven. Het nadeel van dit type antenne is dat er in de avonduren veel fading optreedt.
tekening 192 antenne
loep de 1562 KHz (192 mtr.) antenne
eindbuis
In de begintijd van Veronica bedroeg het zendvermogen ± 500 watt. Enige tijd later werd dat verhoogd tot ± 4 Kw. De gebruikte zender was zelfgebouwd en was rooster gemoduleerd. De gebruikte eindbuis was een BTL 6-1 van Brown Boveri. (zie foto).

zelfbouwzender Borkum ~Riff
loep de eindbuis van de zelfbouwzender a/b van de Borkum Riff loep de zelfbouw zender a/b van de Borkum Riff
Het bleek na een studie van Frederic van Duerm, onze Belgische adviseur op het gebied van propagatie (de voortplanting van radiogolven), dat de ontvangst condities verbeterd konden worden. Hij stelde voor een cilindervormige antenne te bouwen voor het verticale gedeelte en die aan te sluiten aan de twee horizontale draden. Metingen wezen uit dat in de zomer overdag de ontvangst het meest stabiel was. Maar vanaf september tot maart was er al fading van ± 16.30 uur. En ’s morgens fading tot ± 09.45 uur. Deze antenne straalde af in alle richtingen en in de winter kwamen er ontvangstrapporten tot wel 1500 kilometer verderop.

In maart 1972 stelde Frederic voor om een andere golflengte te zoeken, een werk dat in feite als je het goed wilt doen ruim een jaar zou duren! De directie was er huiverig voor omdat 192 meter (één – negen – twee) bij iedereen bekend was. Toen de mv Norderney in november 1964 in gebruik werd genomen, was daar een 10 Kw. Continental Electronics type 316C zender op geïnstalleerd. Later zou er nog zo’n zender komen als reserve.
reserve zender a/b reserve zender a/b reserve zender a/b
reserve zender a/b reserve zender a/b reserve zender a/b
de reserve zender wordt aan boord gehesen loep


In het voorjaar van 1970 kwamen er berichten dat Beromünster z’n vermogen zou gaan verhogen van 160 kW. naar 300 kW. en gingen testen met een horizontale antenne.

meting van Beromunster door EBU in Jurbise
loep meting van Beromunster door EBU in Jurbise
En vooral dat laatste zou een verslechtering van de ontvangst van Veronica kunnen gaan betekenen. En er kwam ons ter ore dat de Zwitsers een geweldig netwerk van draden als kunstmatige aarde aan het aanleggen waren onder de zendantenne. Men hoopte dat dit een versterking van zo’n 18% zou opleveren. Dat is in de praktijk wel tegengevallen bleek later (metingen EBU waarnemingstation in het Belgische Jurbise).

brief Duerm Dat een andere golflengte geen overbodige luxe was, bleek bijvoorbeeld wel uit het feit hoe hard Beromunster hier op 8 augustus 1972 's nachts om 01.00 uur doorkwam op 192 mtr. als Veronica niet in de lucht was op die golflengte (we waren n.l. op 538 mtr. met een testuitzending bezig op dat uur).

Ook kwam er een laag frequent low-pass filter om de bandbreedte niet breder te laten zijn dan toegestaan zodat er geen storing veroorzaakt zou worden.

loep brief Duerm pijl
Beromunster
Ook kwamen er twee andere limiters aan boord om het modulatiebereik zoveel mogelijk te benutten en maar ook om storing in het buitenland te vermijden. In die tijd schreef chef zendertechnicus José van Groningen een begeleidend briefje bij de twee limiters aan de dienstdoende zendertechnicus Ed Terpstra, waaruit blijkt dat Veronica er erg op gebrand was geen storing te veroorzaken!

lo-pass filter 4,5 KHz memo José aan Ed Terpstra de nieuwe limiters in de boordstudio memo Duerm
loep lo-pass filter 4,5 KHz loep memo José aan Ed Terpstra loep de nieuwe limiters in de boordstudio loep memo Duerm

Op 25 juni 1970 schreef Frederic een memo aan de Veronicadirectie en chef zendertechnicus José van Groningen betreffende de resultaten van alle bovengenoemde maatregelen eerder dat jaar (zie hieronder).

resultaten januari 1970 resultaten februari 1970 resultaten maart 1970 resultaten april 1970
loep resultaten januari 1970

loep resultaten februari 1970 loep resultaten maart 1970 loep resultaten april 1970
brief Duerm
Mensen van Continental Electronics (de zenderleverancier) zijn aan boord geweest om advies uit te brengen. Dit alles om eventuele storingen toch maar vooral te vermijden. Er is in de zomer van 1970 ook nog een plan besproken om de antenne (1562 kHz.) in de avonduren een stuk lager te hangen dan de 22 meter die hij nu hing boven het dek. Dit om te proberen het gebied wat beter te benutten waar de zender toch al door kwam, en het bereik buiten Nederland te beperken. Zie de brief van Frederic van Duerm hierover.

antenne constructie 538
loep brief Duerm loep de 557 KHz (538 mtr.) antenne
Uiteindelijk is er van dit plan afgezien ivm de uitvoerbaarheid. In die periode, 1970 - 1971 werd besloten om na te gaan denken om naar een andere golflengte te verhuizen. Na vele technische studies, er werden in zo’n 9 maanden 18 frequenties bestudeerd, werd het 557 kHz. Oftewel 539 meter. Dat werd voor het gemak 538 meter. Er werd een nieuwe antenne ontworpen maar nu dus voor 557 KHz.

In de tuin van de studio in Hilversum (Lapershoek) werd de eerste proefantenne door Ruud Doets, Rein Ruitenbeek, Hans van Velzen en Juul Geleick in elkaar gezet en daarna naar de Norderney gebracht. Dat was in juli 1972 (de hele operatie is destijds door Ad Bouman op film vastgelegd en zal t.z.t. op een DVD verschijnen). De antenne werd ontworpen om de grondgolf optimaal te kunnen benutten in Nederland en Vlaanderen.
Het was ook weer een T-antenne. Het horizontale deel bestond uit 4 draden van 24 mtr. lengte en één horizontale draad van 12 meter.
De verticale straler was 12 meter lang. De horizontale draden werkten als topcapaciteit om de stroom zo hoog mogelijk te krijgen.
Op sommige momenten bedroeg de antennestroom zo’n 45 ampère. Zie onderstaande foto die werd genomen tijdens het uitzenden van het laatste uur op 31 augustus 1974.

Maar het gevolg van een zo grote antennestroom en spanning was soms dat er problemen kwamen met de isolatoren. En dan moest er in weer en wind gerepareerd worden.

frequentieteller isolatoren horizontale tuidraden aan antenne Ed Terpstra in de zenderruimte
loep frequentieteller

loep isolatoren loep horizontale tuidraden aan antenne loep Ed in de zenderruimte
Het kwam ook voor dat de antenne zo erg heen en weer ging in de wind dat hij “omrolde. Dat is later verholpen door er ook in het horizontale vlak tuidraden aan te bevestigen (zie foto).

Op bijgaande foto zien we zendertechnicus Ed Terpstra een reparatie uitvoeren aan de doorvoerisolator vanuit de zenderruimte naar de antenne.

Onder de antennedoorvoer zat de spoel die nodig was om de antenne in resonantie te brengen. E.e.a. is goed te zien op bijgaande foto die pas in 1983 is gemaakt toen de Norderney in de haven van Zoutkamp lag.
Foto: archief Freewave-Marcel Poelman/ foto bewerking Harm ten Brink
loep Foto: archief Freewave-Marcel Poelman/ foto bewerking Harm ten Brink
Maar ook op de nieuwe frequentie 557 KHz. bleven de ontvangstrapporten uit het Scandinavische gebied nog wel komen. Het aantal zeer verre ontvangst rapporten nam wel af. Logisch, er was geen sprake meer van skywave. De eerste resultaten tijdens proefuitzendingen in de nachten gedurende een paar maanden voorafgaande aan de golflengte wisseling waren niet al te best! Maar dat kon ook niet anders omdat de zender toen niet op vol vermogen kon werken. Later is dat stukken beter geworden.

De zender die in de toenmalige DDR stond, Greifswald, was als Veronica niet in de lucht was redelijk te horen in de nacht getuige dit fragment tijdens de eerste testuitzending op 8 augustus.

memo van Karel vd Woerd tbv de technici voor de testuitzending op 17 september 1972 memo van Karel vd Woerd tbv Klaas Vaak en Juul Geleick tbv testuitzending
pijl
Greifswald
loep memo van Karel vd Woerd
tbv de technici voor de testuitzending
op 17 september 1972
loep memo van Karel vd Woerd
tbv Klaas Vaak en Juul Geleick
tbv testuitzending
pijl
José tijdens een testuitzending

Hier een fragment van hoofdzendertechnicus José van Groningen tijdens een testuitzending.

Hier kun je de montage horen van de opname die Klaas Vaak (Tom Mulder) en Juul Geleick maakten in Apeldoorn op de Loolaan en daarna vlakbij, op de Deventerstraat ook in Apeldoorn.
pijl
Klaas en Juul tijdens een testuitzending


Ten behoeve van de testuitzendingen moest er door de technici aan boord van de Norderney o.l.v. hoofdtechnicus José van Groningen nog wel e.e.a. gebeuren! Iedere keer moest de 192 mtr. antenne naar beneden gelaten worden en de 538 mtr. antenne moest dan omhoog gehesen worden!
538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne
loep 538 testantenne

foto:  © Martin van de Valk Op bijgaande foto’s uit juli 1972 is de 538 testantenne te zien die laag over het dek hangt. Hij kon dus in de nacht omhoog gehesen worden om testuitzendingen te doen.

Nadat de testuitzendingen waren afgerond werd besloten om actief naar buiten te brengen dat Veronica van golflengte ging veranderen en wat de achterliggende gedachten daarbij waren. Daartoe werd er een persbericht gestuurd naar diverse media.

memo Duerm
loep foto: © Martin van de Valk loep testantenne laag over het dek  
Na de ingebruikname van de nieuwe golflengte op 30 september 1972 werd door Frederic de veldsterkte in z’n woonplaats Gent gemeten. Die zag er als volgt uit.

frequentie wisseling a frequentie wisseling b frequentie wisseling c veldsterkte strook
loep frequentie wisseling

loep veldsterkte strook
de uiteindelijke 538 antenne
Op 25 juni 1970 schreef Frederic een memo aan de Veronicadirectie en chef zendertechnicus José van Groningen betreffende de resultaten van alle bovengenoemde maatregelen eerder dat jaar (zie hieronder).

Verantwoordelijk voor de hele frequentiewisseling en de zenders a/b van de Norderney was José van Groningen.

Hij overleed helaas in 2001. Hier een mooie foto van José voor de zenders.

Enige maanden nadat er was begonnen met uitzenden op 557 KHz. kregen we berichten dat men in Londen op dezelfde frequentie een lokale zender in de lucht ging brengen. Onze Belgische adviseur kreeg een intern memo in handen van het zenderbedrijf Marconi in Engeland die de zenders zou gaan leveren.

José van Groningen
loep de uiteindelijke 538 antenne loep José van Groningen
   
memo Marconi Lots road powerstation in Londen.  foto © Adrian Pingstone
loep memo Marconi loep Lots road powerstation in Londen.
foto © Adrian Pingstone

We kunnen zien dat het trouwens nog even de vraag was of het toch niet 602 kHz. zou worden.

De zender in Londen werkte onder verantwoordelijkheid van de IBA (Independent Broadcast Authority) en die stond opgesteld bij Lots road power station in Londen. De antenne was gespannen tussen twee schoorstenen.

Het vermogen van die zender was destijds 0,5 Kw. Soms leverde dat storing op in Nederland maar echte klachten vanuit Engeland hebben ons nooit bereikt.

Een opname van de zender in Londen kun je hier beluisteren.
pijl
zender in Londen
Capital Radio 539 sticker Op 16 oktober 1973 zou Capital Radio in Londen van start gaan met o.a. de oud-Radio London dj’s Kenny Everett en Dave Cash. Capital gebruikte 539 meter als golflengte. Want dat was in meters toch de officiele golflengte in tegenstelling tot 538, maar dat rijmde beter met volle kracht ...... (de formule: 300/557 = 538,599 mtr).

Waar we wel brieven over kregen was dat sommige mensen vaak morseseinen hoorden tijdens de uitzendingen. Dat kwam bleek van een radiobaken dat continue in morse de letters ING uitzond op een frequentie van 561,5 KHz. De letters stonden voor Saint Inglevert. Het baken stond vlak bij Calais in Frankrijk.
pijl
morse
loep Capital Radio 539 sticker  

Hier een voorbeeld van de z.g. morseseinen, die je kunt horen onder de stem van Cees Manintveld.

Tijdens de Tweede Kamer debatten in 1973 kwam er een brief boven water van de RCD (Radio Controle Dienst) waarin stond dat we storing veroorzaakten op 553,5 KHz. Op die frequentie stonden radiobakens op booreilanden op het Engelse continentale plat. Dat was eenvoudig te verklaren. De kanaalafstand tussen middengolfzenders was 9 kHz.: 557 kHz - 4,5 kHz = 552,5 kHz. Dus als je een normale ontvanger afstemd op 552,5 kHz dan hoor je de zijband van Veronica op 557 kHz.
Niet onvermeld mag blijven dat enkele seconden nadat Veronica de 192 mtr. had verlaten RNI de golflengte voor korte tijd ging gebruiken. DJ Tony Allan begon en de uitzending liep tot 19.00 uur in de avond. De volgende dag werden de uitzendingen enige uren op 220 mtr parallel uitgezonden op 192 mtr.

Daarna verliet RNI de 192 mtr. Het was denk ik meer een stunt danwel een serieuze poging om de golflengte te bemachtigen. De directie van Radio Veronica kon de “grap” niet echt waarderen getuige een nieuwsbericht van Arend Langenberg later op de dag.

Maar dat waren de enige problemen die zich zouden voordoen gedurende de laatste twee jaar dat Veronica nog uitzond.

Gedurende een week bleef er a/b van de Norderney een 100 Watt zendertje, geleverd door Radio Holland, in de lucht met het instrumentale orgeldeuntje uit het 538 jingle pakket en Lex Harding, die alleen maar zegt Radio Veronica op 538 meter.

Van dat 100 Watt zendertje kregen we ook QSL rapporten. “Zelfs uit Bunnik!”

We hadden ook nieuwe jingles laten maken olv componist/arrangeur Herman Schoonderwalt. Hier horen we Herman tijdens de opname in de Blaricumse Soundpush studio aftellen voor de zangers.

Jelle Boonstra van het jingle Genootschap doet e.e.a. iets uitgebreider voor ons uit de doeken.

Ook kwam er een andere nieuwstune, die uit een jingledemo was geknipt van Pepper Tanner’s Odessey ‘70.
Arend Langenberg en technicus Ruud Doets
pijl
Nieuwsbericht van Arend Langenberg (fragment met dank aan Bert Alting)
loep Arend Langenberg en technicus Ruud Doets
Lex Harding
pijl
Lex zegt: Radio Veronica op 538 meter
loep Lex Harding  
QSL kaart van low power 100 Watt zender op 192 mtrs
pijl
Herman tijdens de opname in
de Blaricumse Soundpush studio
loep QSL kaart van low power 100 Watt zender
op 192 mtrs
nieuwstune
pijl
Jelle over 538 jingles
loep nieuwstune  


Om 12.00 uur begon het laatste half uur van Veronica op 192 meter. Het werd een soort overzicht van 12 jaar op 192 meter.
pijl
12 jaar op 192
pijl
opening op 538
pijl
eerste top 40 op 538
pijl
150ste aarmschijf
De opmerking van Lex Harding op 30 september 1972 op onze nieuwe golflengte 538 meter; “Welkom Limburg….. enz.” was misschien wel wat al te optimistisch, maar de dekkingsgraad binnen het beoogde zendbereik werd op de nieuwe frequentie wel beter. En daar was het ons om te doen. Niet verder, maar wel beter!

Lex Harding was de eerste die een paar jingles liet horen in de eerste top 40 op 538.

uitzenddag 30 september De uitzenddag van 30 september zag er als volgt uit.

We zouden bijna vergeten dat Hurricane Smith met Who Was It op 23 september de 150ste alarmschijf was. En die kwam op 30 september binnen in de Top 40 aldus Lex Harding.

Tijdens onze reünie in augustus 2004 kreeg ik een zendbuis uit de Veronica zender, het was een 4CX10000. Hier is dat moment en één van de zeldzame foto’s waar Frederic van Duerm op staat (rechts).
Juul Geleick en Frederic Duerm
loep uitzenddag 30 september loep Juul en Frederic
foto:©Perry Bos
EBU officieel stuk over priraten De zeezenders werden vaak betiteld als piraat. Dit omdat ze gebruik maakten van een golflengte die hen niet toegewezen was. Om te laten zien dat bijvoorbeeld in 1971 heel veel radiostations uitzonden op niet aan hun toegewezen golflengtes hier een officieel stuk van de EBU (European Broadcasting Union) te Geneve waarin je kunt zien dat alle stations in het rode gearceerde gedeelte in dezelfde positie verkeerden als Radio Veronica, ze zonden uit op een op niet aan hun toegewezen golflengte!

In de eerste weken waren er zo af en toe wat storingen, de zender moest ook wel eens bijgeregeld worden en de erg hoge voltages op de antenne gaven nog wel eens problemen. Sommige kranten vonden het belangrijk genoeg om melding van te maken. Bijvoorbeeld op 9 oktober.
Nieuws over storingen
loep EBU officieel stuk over priraten loep Nieuws
luciferdoosje De vreugde vanwege de golflengte verandering ging bij platenmaatschappij Dureco zelfs zo ver dat voor de technici en dj’s speciale lucifers in een bijpassend doosje werden gemaakt.

De laatste Rob Out show trouwens op 192 meter, die van 29 september, werd niet door Rob gedaan maar door Klaas Vaak. Rob was te druk met de voorbereiding van de golflengte wisseling. En nam Klaas dus namens Rob afscheid van de 192 meter. Ook het doosje lucifers met 538 opdruk kwam nog ter sprake.
loep luciferdoosje
pijl
Rob Out Show
pijl
Tom Collins
pijl
Koffietijd
pijl
Tineke
Tom Collins
Een aantal programma’s was sinds de golflengtewisseling nieuw. Ook een programma van Tom Collins dat de merkwaardige titel meekreeg een met ijs geserveerde platencocktail.

Luisterend naar de eerste aflevering ‘s nachts tussen 24.00 en 01.00 uur was het eigenlijk een heel ander programma. Tom riep eenzame mensen op te bellen.
Een paar weken later was de programmatitel trouwens veranderd in Tom Collins.

loep Tom Collins
En ... Koffietijd met Tineke was weer terug! Met ingang van maandag 1 oktober. Ook introduceerde Tineke een nieuwe rubriek, ze ging een bloemetje weggeven. Ze legt het zelf uit.

Begin oktober verscheen de eerste LP met een verwijzing naar de nieuwe jingles en nieuwe golflengte. Platenmaatschappij EMI had de eer. Op het Columbia label verscheen Met volle kracht, de eerste hits van Veronica 538. De LP kwam op 28 oktober binnen op 15 in de LP top 20.
de Telegraaf
De verhuizing van de golflengte was een groot succes getuige een artikel in de Telegraaf van 16 oktober.

Op 21 oktober vierde Veronica haar 12,5 jarig bestaan. De studio’s aan de Utrechtseweg werden omgebouwd tot ontvangstruimte t.b.v. de receptie voor dat jubileum. Vele artiesten kwamen even langs en dat kunnen we horen in deze prachtige aflevering van Goud van Out.
advertentie 12,5 jarig bestaan
loep de Telegraaf loep advertentie 12,5 jarig bestaan
Ter gelegenheid van die verjaardag kwam er een z.g. maxi-single uit met daarop een soort mini-documentaire over de eerste 12,5 jaar.

Niet iedereen had de single kunnen bemachtigen, Rob Out had daar de volgende oplossing voor getuige z’n programma op 5 november.

Vader Abraham oftewel Pierre Kartner bleef ook niet achter en bracht ook samen met andere Dureco-artiesten een single ter promotie van 538 uit.
pijl
Goud van Out
single 12,5 jaar
single 12,5 jaar
pijl
Rob Out
loep single 12,5 jaar loep single 538 pijl
Veronica 538



deel bemanning Een deel van de bemanning, technici en nieuwslezer Arend Langenberg a/b van de Norderney - september 1972.

En als het mooi weer was werd er ook nog wel eens een fietstocht georganiseerd!

Na een dag van hard werken voor de collega’s a/b van de Norderney nam Arend als volgt afscheid om 20.00 uur.

De directie had ook bedacht dat de naam Veronica 538 wel eens van waarde kon zijn. Per slot van rekening waren er toen al mensen die zich met diverse drive in shows van dezelfde naam bedienden. Daartoe werd besloten de naam te deponeren zodat hij beschermd was. In november kreeg dat z’n beslag getuige deze brief van het merkenburo Van der Graaf.

Ik was als zendamateur verantwoordelijk voor de z.g. QSL-post (luisterrapporten). En na de golflengtewisseling moest er natuurlijk ook een nieuwe QSL-kaart komen. Zie hier het nieuwe ontwerp in wording, dat op 22 november in gebruik werd genomen.
technicus Ed Terpstra op de fiets
loep deel bemanning loep technicus Ed Terpstra
op de fiets
deponering Veronica 538
pijl
afscheid Arend
loep deponering Veronica 538  
QSL kaart QSL kaart QSL kaart
loep nieuw ontwerp SQL-kaart in wording

kaartje Tom Tom Collins had altijd een “haat-liefde” verhouding met de promotie mensen, de z.g. pluggers, van de platenmaatschappijen die hun nieuwste platen kwam aan bieden. Sommige kwamen binnen en bleven dan soms wel uren in de studio-opname cel rondhangen. Dat was niet altijd leuk. Dat bracht Tom op het idee om het volgende kaartje te laten maken en te verspreiden onder de pluggers.

En de pluggers? Die lieten het kaartje voor wat het was en gingen gewoon door, want bij sommige andere d.j.’s waren ze weer wel welkom, zoals hier bij Will Luikinga die Monique van Schendelen en Jean Pierre Burdorf op bezoek kreeg.

Ook Tineke ontving de pluggers tijdens haar programma, in dit geval Pim ter Linde van Phonogram, terwijl Klaas Vaak haar een plaat aanreikt.

Over Klaas Vaak gesproken, hij was de man met de meeste jingle-producties bij Veronica. Een leuke niet veel gehoorde is deze spot t.b.v. de 538 meter. Ook maakte Klaas deze altijd in beweging spot. Nog een leuke spot, gemaakt door de toenmalige PTT telefoondienst te bellen en daarna met veel knip en plakwerk kwamen we tot het volgende resultaat.

Will, Monique en Jean Pierre
loep kaartje Tom loep Will, Monique en Jean Pierre
Tineke, Pim en Klaas
pijl
spot 538
loep Tineke, Pim en Klaas  
pijl
altijd in beweging
pijl
538 telefoondienst
Gratificaie 1972
De salarissen bij Veronica waren altijd goed. We hadden niets te klagen en dat deden we ook niet. Het was een keurig bedrijf dat zich mooi aan de Nederlandse wetgeving hield. Zoals elk jaar werden de salarissen telkens aan het eind van het jaar herzien zoals te lezen is in een memo van Oom Bull Verweij over de z.g. eindejaars gratificatie en daarbij een notitie betreffende de Vereniging van Veronica medewerkers. Die bleef wel bestaan maar de contributie werd geschrapt.

Begin december verscheen er nog een LP met verwijzing naar Veronica’s nieuwe golflengte. Het was de LP Popkracht op 538. Dit maal was het de platenmaatschappij o.l.v. Hans Kellerman, een goede bekende van Rob Out, die de plaat uitbracht.


loep Gratificaie 1972
Lex Harding besloot om in z’n Lexjo op zondagavond een half uur in te ruimen voor de Beatles story. Hij deed dat samen met de Beatlesfanclub. De eerste story werd uitgezonden op 10 december. De promo voor die uitzending kun je hier beluisteren.

Op 18 december bleek dat Ad Bouman z’n top 10 van de week ervoor (weer) eens “kwijt” was. Goede raad was duur. Sieb Kroeske bracht uitkomst. Lex belde hem op en Sieb las de top 10 voor.

Vlak voor de jaarwisseling was er mooi nieuws, een luisteronderzoek van Intomart had uitgewezen dat Hilversum 3 en Veronica het meest beluisterd werden. De luisterdichtheid van Veronica was na de golflengtewisseling gestegen van zo’n 350.000 naar 510.000 mensen. Dat Hilversum 3 de meest beluisterde zender was zit ‘m in het feit dat die landelijk met al haar steunzender veel beter te ontvangen is. Een stukje uit het Algemeen Dagblad.

Ook het popmuziek blad Muziek Expres organiseerde weer voor de tiende keer z’n populariteit verkiezing. Daaruit bleek dat Veronica favoriet was bij de jeugd.

En zo sloten we het jaar 1972 af met een aardig resultaat, de Telegraaf kopte “ Veronica twee keer zo dicht beluisterd als Noordzee”. De andere golflengte en nieuwe programmering had z’n vruchten afgeworpen, zei Rob Out.

En in het Veronica blad 538 keek Rob toch tevreden terug naar 1972.


pijl
promo Beatles story
pijl
Sieb top 10
AD Muziek Expres
loep Algemeen Dagblad loep Muziek Expres
de Telegraaf Veronica 538 blad
loep de Telegraaf loep Veronica 538 blad
de Telegraaf Eén van de meisjes die in de discotheek verantwoordelijk waren dat alle platen weer keurig in de doosjes werden gedaan en terug te vinden waren was Francis Bouwman. Ze werd later de drijvende kracht achter de samenstelling van de top 40. Francis was overigens ook veelvuldig te horen als degene die in de radiorebus van Lex steeds zei; ”de 1ste letter ......” Hier een foto van Francis, bezig om platen op te zoeken.

De traditionele kerstkaart zag er als volgt uit.


Veronica 538 blad
loep Francis Bouwman loep Kerstkaart
Alan West, ex-dj van RNI maakte een aardige Kerstwens voor de Veronica luisteraar.

Oudjaarsnacht was Freek Simon de nieuwslezer “van dienst” aan boord van de Norderney en hij verzorgde het traditionele programma met groeten van de bemanning. En zo luidden we het veranderings jaar uit.
pijl
Alan West kerstwens
pijl
Freek Simon




Lees verder in het volgende deel: 1973