historie 1968

Een kranten-
bericht van
4 maart
1968

Band OGM 8 januari 1968

1968 zou een jaar worden waarin Joost de Draaijer Veronica gaat verlaten, Rob Out de eerste plaats van de Top 40 ging bezetten en de Hilversumse zenders radio reclame zouden krijgen. Tevens zou dit het eerste jaar worden zonder de Engelse zeezenders. Radio Caroline uitgezonderd, maar lang zou dat niet duren.

Laten we beginnen in januari. Eddy Becker presenteerde nog steeds z’n razend populaire ochtend programma “Ook Goeie Morgen” oftewel afgekort OGM. Zo ook 8 januari toen hij om 6 uur begon.


Interview Joost in HUMO

Een krantenbericht van 23 januari 1968

Ook in januari verschenen er kranten berichten dat er een nieuwe zeezender, genaamd Radio Nordsee, in de lucht zou komen. Zoals hier in het Algemeen dagblad van 23 januari. Het zou nog zo’n 2 jaar duren voor het echt zover was!

In dezelfde maand verscheen er een lang interview met Joost, “radio is het medium van de toekomst”, in het veel gelezen Belgische blad Humo. Hier een gedeelte van dat artikel.


Joost weg

Joost
weg

Ruim een maand na dit interview besloot Joost Radio Veronica te verlaten. De reden van z’n vertrek, uit vaste dienst, was volgens Joost dat hij zich te weinig kon ontplooien. Hier een stukje van een artikel uit de Nieuwe Revue.

Hoewel hij met toestemming van de directie al de muziekuitgeverij Impala was begonnen wilde hij zich dus verder ontplooien.
Ook had Joost de directie voorgesteld om de oude studio aan de Hilversumse Zeedijk te verlaten voor een groter pand met nieuwe apparatuur. De directie ging daar niet op in (ruim een jaar later verhuisde Veronica wel naar een nieuwe studio, maar toen was Joost weg!).

Op 1 april startte Joost samen met Peter Koelewijn, Freddy Haaijen en onder de veilige paraplu van de platenmaatschappij van Philips, Phonogram, z’n productiemaatschappij Red Bullet. Joost bleef ondertussen, hoewel sommige krantenberichten anders luidden, freelance bij Veronica programma’s maken.


3 ontvangstrapporten uit Scandinavië

Veronica
gestoord

In januari kwamen er ook meer z.g. luisterrapporten binnen. De meeste uit de Scandinavische landen. Ondanks het lage vermogen van de zender maar dankzij de goede afstraling van de antenne op het zoute water! Hier een paar luisterrapporten van o.a. 19 januari 1968 uit de buurt van Stockholm en twee uit juli 1968.

Hoewel de ontvangst in de Scandinavische landen in de avonduren soms wel ging werd de ontvangst er in Nederland niet beter op.
In februari verscheen er in de Telegraaf een bericht dat van de storing gewag maakte en ook het vertrek van Joost de Draaijer werd even vermeld.


EBU1

EBU2

Ondertussen bleef men bij de EBU (European Broadcast Union) ook het gehele MG frequentiespectrum meten en de zender a/b van de Norderney hoorde daar ook bij.
Zo kun je de stabiliteit en de reikwijdte van de zender in de verschillende EBU monitor stations aflezen. Zoals hier in september 1968.


De Veronica drive-in ergens in Nederland (let op de kleding)

Start Ster maart 1968

De inmiddels razend populaire Veronica drive in show trok steeds meer publiek, zie hier een impressie uit begin 1968.

Er was geruime tijd aan gedebatteer aan voorafgegaan maar nu was het dan zover. Op 1 maart kwam er radioreclame op de Hilversumse radiozenders!


Op 1 april was Joost de Draaijer gestart met z’n platen/productie maatschappij Red Bullet en één van de eerste successen was een plaat van Egbert Douwe met “Kom uit de bedstee m’n liefste”. Achter de naam Egbert Douwe ging Veronica d.j. Rob Out schuil. Voor meer informatie omtrent de platen van Egbert Douwe en het maken ervan zie deze pagina op de website van Peter Koelewijn.

Egbert Douwe

Treinkaartje EgbertDouwe Express

Om het geweldige succes van de single te vieren werd door Red Bullet in oktober een trein afgehuurd die via Amsterdam naar het station Brussel-Noord reed, waar Rob Out een gouden plaat uit handen van de Belgische showmaster Jan Theys ontving.
In de trein een groot aantal journalisten, Veronica medewerkers, en artiesten van Red Bullet.
Al vrij snel ontaardde de treinreis in een groot feest waar de drank rijkelijk vloeide en de lunchpakketten door de trein vlogen!. Aan het eind van de dag was iedereen weer terug in Hilversum en had Egbert Douwe (Rob Out) z’n gouden plaat. Van de treinreis zijn geen foto’s meer, de Belgische Omroep VRT heeft nog een klein stukje film............

Maar hier kun je nog wel de treinkaartjes bewonderen, met dienstregeling. Het zijn inmiddels collector items! Er gingen op z’n minst 160 mensen mee in de trein getuige het nummer van het treinkaartje.




Een advertentie voor het sportprogramma



sportfragment Henk en Jan

In februari kwam er een sportprogramma op zondag tussen 12.00 en 13.00 uur met de opvoedende titel; ”Sportief zijn beter worden”. Het werd toen nog gepresenteerd door Jan van Veen en werd gesponsord door Turmac Tobacco. Een sigaretten merk dus.

Henk van Dorp tijdens montage sportprogramma

Henk van Dorp was de producer/samensteller. Jan van Veen heeft ook nog een paar gesprekken gehad met Johan Cruijff om het geheel te presenteren, maar dat is kennelijk niet doorgegaan.

Het programma werd in juni overgenomen door Henk van Dorp.

Sportief zijn beter worden” werd een dicht beluisterd programma, al was het alleen maar door de onconventionele wijze van interviewen en door het meewerken van mensen zoals Henk Terlingen en de schrijver Nico Scheepmaker. Later werden voetballers Willem van Hanegem en Jan van Beveren vaste medewerkers. Henk Terlingen moest z’n medewerking altijd stiekem doen omdat hij ook nog bij de NOS werkte en z’n toenmalige baas daar, Bob Spaak, het meewerken aan Veronica programma’s verbood.


Douane formulier

Douane controle

Elke keer dat er radiobanden naar de Norderney vervoerd moesten worden ging dat met een z.g. “tender”. Het was de bevoorradingsboot Ger Anna die met behulp van rederij de Ruiter in Scheveningen 2 maal per week de banden, proviand en de mensen bracht en afloste.
Dat gebeurde altijd heel officieel via de douane, want we gingen per slot het land uit!
Dus alles werd geteld en opgeschreven.
Hier is het z.g. douane formulier van 14 juni 1968. Zo kunnen we zien dat er 85 radiobanden werden vervoerd en los verpakte levensmiddelen. Je moest ook je paspoort bij je hebben, maar daar werd eigenlijk nooit naar gevraagd.

Hans Mondt (1995)

Tom Collins

Lex Harding was ondertussen aan de wal gekomen. Hij ging programma’s maken in de studio en zou worden opgevolgd als nieuwslezer door Peter van Dijk. Die hield het maar enkele weken vol en werd al snel opgevolgd door Tom Collins. Samen met Hans Mondt vormde hij het nieuwslezer team.

Hans Mondt zou in de zomer van 1968 programma’s gaan maken in de Hilversumse studio en worden opgevolgd door Freek Simon.


loep Freek Simon (†2002)

Lex Harding doet de Jukebox

 

Gebruikelijk was dat als je aan land kwam je “onder aan de ladder” begon en ook inviel als collega’s ziek waren. Zo maakte Lex een scala aan programma’s waar onder de “Jukebox”. In het programma schema van mei 1968 staat dat voor het eerst vermeld. Op zaterdagochtend m.i.v. juli presenteerde Lex ook nog “Ook Goeie Morgen”.

Maar uitleven kon Lex zich in de programma’s “Parels voor de zwijnen”, en “Alle remmen los” (maandag en woensdag). Dat laatste programma werd al snel door Lex omgedoopt in “The midnight hour”. Luister naar de tune van “in the midnight hour” ingesproken door Jan van Veen.


Als Jan van Veen het programma deed heette het nog gewoon “Alle remmen los”. “Parels voor de zwijnen” was een programma waarin Lex progressieve popmuziek draaide.

Want inmiddels voelde men bij Veronica wel aan dat die muziek nauwelijks meer te horen was sinds de Engelse zeezenders waren verdwenen.


Het programma “Parels voor de zwijnen” kenmerkte zich in de losse presentatie, alles kon. Zelfs het te laat de studio in komen rennen en praten met technicus Juul. Luister naar een montage van “Parels voor de zwijnen” van 21 maart 1968. (In het programma heeft Lex het over “Olaf”, dat is Olaf Kleijn, hij was de platenpromotor van platenmaatschappij EMI.)



artikel uit HUMO

programmaschema juni 1968

Een ander gevolg van het verdwijnen van de Engelse zeezenders was dat Veronica de z.g. “horizontale programmering” invoerde. Daar was in 1967 al een aarzelend begin meegemaakt maar nu ging het stringenter.
Het Belgische blad HUMO wijdde er in mei een pagina aan.

Tijdens een vergadering op maandag 6 mei werd besloten de “horizontale programmering” in juni definitief in te voeren. Zoals in het volgende programma schema te zien is. Ook is de plaats van de 1ste horizontale Lex Harding show te zien. Hoe de “horizontale programmering” tot stand gekomen is staat overigens zeer uitgebreid beschreven in het boek “Veronica een jaar later” door Rob Out.


In juni kreeg Lex dus een eigen middagprogramma; “de Lex Harding show”. (zie programma schema juni 1968). Het zou het begin worden van een jarenlang en succesvol programma waarmee Lex één van de populairste d.j.’s van Nederland zou worden. Hier een stukje uit een Lex Hardingshow van 20 augustus 1968 met een jingle gemaakt door Status Quo die eerder in de studio waren om hun nieuwe single te promoten.

 

Begin juli werd bekend gemaakt dat Veronica vanaf 15 juli op het Spaanse vakantie eiland Mallorca ging uitzenden. Het zouden dagelijkse uitzendingen van 2 uur worden via Radio Popular de Mallorca in de AM en FM band. En dat alles in de Engelse taal. Een aantal programma’s werd gepresenteerd door Robbie Dale, die eerder dat jaar bij Radio Caroline vandaan kwam en door een ontmoeting met Jan van Veen bij Veronica terechtkwam. Robbie kreeg een programma m.i.v. juni op zondag, maandag- en woensdagavond. Joost de Draaijer vertelde over de komst van Robbie Dale en de eerste uitzending in z’n programma "Joost mag het weten".

Vlnr: Lenny (dame discotheek), Robbie Dale en José van Groningen (2002, hfd. technicus Norderney) aan boord van de Norderney


Mallorca
start

Band Tineke voor Radio
Popular de Mallorca

 

Band Robbie Dale

 

De programma’s voor Mallorca werden gewoon in de Hilversumse studio opgenomen en door Martinair naar Mallorca gevlogen waarvoor ze weer gratis reclamespots kregen.


Hier volgt een collage van de Mallorca uitzendingen, met Joost de Draaijer en Rob Out.
Je kan goed merken dat de Engelse taal toch moeilijker is om al improviserend een radioprogramma te maken. In dit fragment van 5 oktober 1968 zit overigens de beroemde reklame van SKOL bier gezongen door Patricia Paaij.

Je kon ook merken dat niet iedereen het echt leuk vond om programma’s te maken voor Mallorca, het gebeurde er vaak maar even tussendoor.
Er zijn maar weinig Mallorca programma’s bewaard gebleven en dat is maar goed ook!
Speciaal t.b.v. de Mallorca uitzendingen werd een poster gemaakt. De poster met daarop de aankondiging van de uitzendingen is niet bewaard gebleven maar hier is het basis ontwerp.

De uitzendingen op Mallorca zouden een jaar duren en werden na de zomer van 1969 gestopt

Poster Mallorca


AKAI aan boord

AKAI aan boord2

Gedurende de zomer van 1968 werd besloten dat de afspeelrecorders Telefunken M24 a/b van de Norderney na 8 jaar trouwe dienst vervangen zouden moeten worden door bandrecorders van het merk AKAI type PT6011. Het was een Japanse kopie van een Amerikaanse Ampex machine.
De importeur maakte er gretig gebruik van in advertenties.

De AKAI recorders waren net geïnstalleerd a/b van de Norderney. Rechts de oude Telefunken M24 recorder. En jaar later zouden ze ook in de nieuwe Hilversumse studio geplaatst worden.


Gedurende 1968 kwam ook Roland van Pareren bij Veronica. Hij kwam zoals dat bij Veronica wel vaker ging; binnen lopen en vragen of je wat mocht doen. In zijn geval liep hij Henk van Dorp tegen het lijf en die zei dat hij eerst z’n moeder maar moest interviewen. Dat deed Roland en hij was daarmee medewerker aan het “Sport programma” en aan “Help daar zit een olifant in de tram” geworden. (zie de memories van Roland)

Technicus Iemke Roos (), Henk van Dorp en Roland van Pareren


In de zomer riep Jan van Veen in z’n programma “muziek bij de lunch” dames op om mooie foto’s op te sturen t.b.v. een z.g. “miss poes” verkiezing. Die zou dan gehouden moeten worden op 30 oktober in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam. Enkele honderden foto’s werden er in gestuurd. Luister naar een fragment uit “Joost mag het weten” van 30 oktober 1968 waarin Joost aan Ad Bouman vraagt of hij ook naar de “miss poes” verkiezing gaat. De ingezonden foto’s zijn overigens allemaal achter gebleven op de wand in de studio!


Het najaar bij Veronica zou turbulent worden! Eén van de mensen die heel erg belangrijk was, Joost de Draaijer, zou het station helemaal de rug toekeren.

Wat was het geval?
Zoals hierboven al beschreven had Joost de productiemaatschappij Red Bullet eerder dit jaar opgericht. En één van de platen die in het najaar uitkwam was er één van “de Praatpalen” en zij zongen “Ome Sjakie loopt in z’n nakie”.
Voor het uigebreide en gedetailleerde verhaal verwijzen we naar het boek van Rob Out; “Veronica één jaar later”, maar hier een samenvatting.

Het liedje bevatte enkele dubbelzinnige teksten die in eerste instantie geen probleem opleverde in diverse programma’s. Schrijver dezes draaide het samen met Jan van Veen in z’n programma’s. Maar na enkele dagen kwam Jan erop terug en moest de plaat uit z’n programma’s die nog niet waren uitgezonden geknipt worden! Na overleg met de directie werd besloten de plaat niet meer te draaien i.v.m. dubbelzinnige teksten.
Joost de Draaijer werd daarop zo kwaad dat hij al z’n werkzaamheden voor Veronica stopte! Hij verliet op 7 november het Veronica gebouw om er vervolgens jaren niet meer te komen.

Nu zoveel jaren later terugkijkend was de onderliggende reden er één die alles te maken had met een machtstrijd, een spel waarbij Jan zich buitengesloten voelde bij de oprichting van Red Bullet (hij was toch zeer goed bevriend met de oprichters!) en een conflict omtrent het onderbrengen van de muziekrechten van “Ome Sjakie”.
Maar het gevolg was dat Veronica één van z’n grote inspirators uit de begin jaren verloor!


Joost ontslag

Hier een krantenbericht.

Jammer was dat Joost meende op 9 november, een paar dagen na z’n “ontslag” bij Veronica, een interview te moeten geven aan Het Vrije Volk waarin hij openlijk solliciteerde naar een baan bij Hilversum 3. Het interview werd hem door een aantal Veronica collega’s niet in dank afgenomen! Hier volgt de kop van dat bewuste interview.

Interview Het Vrije Volk met Joost de Draaijer

1

Uit protest en teleurstelling tegen het weggaan van Joost besluit Ad Bouman te stoppen met z’n inmiddels “beruchte en beroemde” Top 10. De ABTT beleefde z’n (voorlopig) laatste uitzending op 6 november 1968. Gepresenteerd door Jan van Veen.

Band promo première Stones LP

Na het weggaan van Joost werden de beslissingen bij Veronica zoals dat toen in bedrijven wel vaker ging “in goed overleg” genomen. Een methode die bij Veronica niet bleek te werken en al gauw ging Jan van Veen de zaken coordineren. Uiteindelijk bleek ook dat niet te werken zou later blijken.
Het was ook de tijd van de harde concurrentie tussen Veronica en Hilversum 3.

Er werd gevochten om primeurs van platen. Zo had Veronica in november via een relatie bij de Engelse platenmaatschappij een band te pakken gekregen van de lang verwachte nieuwe LP van The Rolling Stones, Beggars Banquet. Er werd besloten direct met de Ger Anna een speciaal programma naar de Norderney te sturen. En dat extra varen kostte toch al gauw zo’n Fl. 400,- (€ 181,-).
En er werd even snel een spot/jingle gemaakt met daarin de aankondiging van de primeur.
De band is nog bewaard gebleven, kijk en luister maar.


Dagen van Veronica geteld

persoverzicht

En natuurlijk, het loopt weer tegen het einde van het jaar dus de krantenberichten dat het kabinet Radio Veronica gaat aanpakken duiken ook weer op. Dit keer in het dagblad de Tijd van 6 december.

En de interne knipseldienst van de toenmalige NRU (Nederlandse Radio Unie) - NTS (Nederlandse Televisie Stichting) plaatste een artikel uit de Volkskrant van 15 november.




Er werd besloten om tijdens de kerstdagen speciale programma’s te gaan maken. Het zouden programma’s worden die werden gepresenteerd door steeds 2 of 3 d.j.’s samen. Het licht ging uit in de studio en de kaarsen aan. Er werd een feuilleton gemaakt à la Peyton Place, de d.j.’s gingen de straat op om interviews te maken. Henk van Dorp maakte een uur programma met Gert en Hermien. Op tweede kerstdag was er een programma dat Henk van Dorp maakte met Henk Terlingen en Ad Bouman. Het zou legendarisch worden. Henk Terlingen had nl de gave om schitterend mensen te imiteren. Zo konden we een aantal imitaties/parodieen horen van bijvoorbeeld: de vliegenier/schrijver Viruly die een kerstverhaal voorlas, wat trainer Rinus Michels met z’n spelers ging eten, Albert Mol en Gerard Reve.
Maar erg mooi is de parodie op de dansles van de in de jaren 60 zeer bekende dansleraar Albert van Lingen. Luister naar Henk Terlingen.

Ook deze keer besluiten we het jaar 1968 met de Kerstkaart waarop al een verwijzing staat naar de nieuwe studio in een buitenwijk van Hilversum. Het was een grote villa die Jaap Verweij had aangekocht en weer doorverhuurde aan de Veronica cv. In die villa waren Jan van Veen en hoofdtechnicus Karel van der Woerd al druk bezig met de noodzakelijke verbouwing tot volwaardige radiostudio.

Kerstkaart 1968





Lees verder in het volgende deel: 1969