Radio Veronica 1959 - 1974

[9]

Gaandeweg werd het dus steeds duidelijker dat het commerciële Veronica zou ophouden te bestaan. Ook kwamen we langzaam tot het besef dat een zendmachtiging voor de VOO lang niet zeker was. En als die zendmachtiging dan wel verleend werd, wie kreeg er dan een baan bij de VOO? Het was ook duidelijk dat Rob Out een aantal getrouwen wel mee wenste te nemen. Maar dat aantal kon maar beperkt zijn vanwege het feit dat als de VOO geen zendtijd zou krijgen er dus ook geen overheidsgeld zou komen.
En als de VOO wel zendtijd zou krijgen dan zou dat hooguit als aspirant dan wel C-Omroep zijn. Dus zouden er ook maar een paar mensen mee kunnen.

Hans Mondt en Rob Out verwoordden dat in het boek “Veronica - een jaar later” als volgt:

“Er hing een gelaten sfeer in de studio, waardoor je met moeite je programma kon maken. Behalve de onzekerheid over het toelaten, was er de zekerheid dat een aantal mensen sowieso op straat zouden komen te staan, omdat de VOO ze nooit allemáál in dienst kon nemen. Een afschuwelijke situatie. "

“Ik voelde dat aan, maar kon er weinig tegen doen. Om iedereen zoveel mogelijk te betrekken bij de omroeporganisatie had ik een aantal commissies gevormd, die met programmavoorstellen moesten komen. Bovendien had ik iedereen gevraagd zijn of haar ideeën over Veronica als omroeporganisatie op papier te zetten en welke zij zich binnen de organisatie toedachten. In een vergadering nam ik het schema, dat ik van de NOS deskundige had gekregen, door om iedereen een beeld te geven van de werkelijke mogelijkheden. Iedereen reageerde op mijn verzoek. Ook zij die zich in het verleden wel eens negatief hadden uitgelaten over Veronica omroeporganisatie. Het was duidelijk dat iedereen, die in dienst zou kunnen komen van de omroeporganisatie, die kans met beide handen zou aannemen. Een plezierige, maar tegelijkertijd ook beangstigende gedachte. Er zou bij een toelating een keuze gemaakt moeten worden en dat deed mij bij voorbaat al pijn. Liever had ik het team volledig gehouden om te kunnen bouwen aan een toekomst, waanin plaats zou zijn voor het radiostation dat ons voor ogen stond”.


Kortom, er heerste toch wel een grote mate van onzekerheid onder het personeel. Wellicht was die onzekerheid de oorzaak van het niet altijd meer consciëntieus werken. Pas geleden dook er een memo op dat Bull Verweij schreef op 13 mei en waarin hij een aantal “minder gewenste zaken” aan de kaak stelde en dat ieder personeelslid voor gezien moest tekenen. Het laat zien dat, niet zoals iedereen denkt, Veronica geen model bedrijf was. Er was ook wel eens “gedoe”.

Navraag bij Ad Bouman en Lex Harding bracht de achtergronden van het memo niet boven water.
Mij was er ook niets meer van bekend, maar hier is het bewuste memo.

foto Veronica foto Veronica

pijl
En hier is een deel van
de “voor gezien” lijst.
Waaruit mij nu pas blijkt
dat niet iedereen heeft
getekend ...

foto Veronica
loep memo Bull 1 loep memo Bull 2 loep memo Bull gezien

Journalist Berry Zand Scholten, hij maakte het Telesport programma, bracht halverwege mei een bezoek aan Amerika en interviewde voor het Veronicablad Harry Nilsson. Harry was ik meen in 1968 al eens in Nederland geweest en werd toen door Lex Harding geinterviewd ik was daar de technicus maar we hebben de band destijds niet bewaard. Harry vroeg aan Berry hoe het was bij Veronica en met Lex. Hij was toch wel erg verrast toen Berry hem op de hoogte bracht van de laatste ontwikkelingen.

Spontaan sprak Harry een promotie spot om lid te worden van de VOO in.

foto Veronica
foto Veronica foto Veronica
foto Veronica
pijl
Harry Nilsson
pijl
Osmonds special
loep Harry Nilsson loep Berry Zand Scholten loep Osmonds
special
loep memo Lex

Op 23 mei werd er een “Osmonds special” uitgezonden. De bijgaande advertentie rept over een presentatie van de uren van 15.00 tot 18.00 uur door Lex Harding maar in werkelijkheid presenteerden Tom Collins en Hans Mondt de uren van 15.00 tot 17.00 uur.

Lex Harding vroeg de collega’s aan boord om de promotie spot voor de Osmonds special ieder uur te draaien.

Hier een stukje van het eerste uur van de Osmonds special.


Vervolg 1974 >>> pagina 10

 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter