Radio Veronica 1959 - 1974

[35]

foto Veronica foto Veronica foto Veronica
loep de ministers loep overleg (1) loep overleg (2)
Een kijkje achter de regeringstafel met van links naar rechts: Harry van Doorn (minister CRM), Michel van Hulten (staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat), Dries van Agt (Justitie) en Peter Kooijmans (staatssecretaris van Buitenlandse Zaken).

Tijdens schorsingen van het Tweede Kamer-debat werd er vaak koortsachtig overleg gevoerd met een paar Kamerleden. Op de foto’s is dat mooi te zien. Overleg tussen Wim Keja (VVD), Rob Out, Bull Verweij en mevrouw Van Veenendaal-Van Meggelen (DS'70).

En overleg tussen Veronica PR-man Rob Kuil, Wim Keja (VVD) Rob Out en opnieuw mevrouw Van Veenendaal-Van Meggelen (DS'70).

En wat vaak gebeurt in Den Haag, de moties die worden aangenomen, verdwijnen snel weer in de vergetelheid. Zo ook die van de heer P. van der Sanden, die vraagt om een vierde frequentie met daarop een Veronica-achtig programma. Zodat ook Veronica personeel kon worden ingeschakeld.

Een paar jaar later, in 1975 deed dhr. van der Sanden z’n beklag bij minister van Doorn, zoals Dagblad Trouw wist te melden op 13 maart 1975.

motie Veronica karntenartikel Veronica blad Veronica blad Veronica
loep motie van der Sanden loep motie niet uitgevoerd loep Veronicablad (1) loep Veronicablad (2)

Enkele maanden later, op 29 maart 1975, deed hij dat nog eens dunnetjes over in het Veronicablad.

Terug naar 1973, vlak na de stemming op 28 juni gaf Rob Out in perscentrum Nieuwspoort een persconferentie. De boodschap die hij daar gaf werd door Lex Harding om 16.20 uur voorgelezen op de zender. Lex legde ook nog uit welke moties er waren aangenomen. In het bericht werd voor het eerst gewag gemaakt van een alweer een nieuwe vereniging, de ‘Vereniging tot steun aan de VOS’. De vereniging zou dezelfde doelstelling krijgen als de VOS. Saillant detail, in de officiële verklaring stond namelijk dat Veronica geen omroep wilde worden!

Rob Out legde het in z’n boek “Veronica een jaar later” zo uit:

Rob Kuil maakte het voorlopige bestuur van de vereniging bekend, waarin behalve Bordewijk en ik zelf ook de kamerleden mr. Geurtsen VVD en mr. Berger DS’70 zitting hadden genomen. Anneke Goudsmit van D'66 had het voorstel in overweging genomen. ,,Het idee van de Vereniging tot steun aan de VOS staat onder aanbeveling van de heer Coppes van de PPR. "Bordewijk probeerde de aanwezige journalisten duidelijk te maken dat het niet in eerste instantie om een omroeporganisatie ging. “Wij geloven nog steeds dat er een reële mogelijkheid voor een alternatief in artikel 19 van de omroepwet zit. Dus geen totaalprogramma, maar een speciaal programma. Mocht nu blijken dat daar ook geen mogelijkheid tot voortbestaan in zit, dan moeten wij serieus overwegen een omroeporganisatie te worden zoals alle andere. Dus wél met een totaalprogramma en alle andere verplichtingen die de omroepwet stelt. Als dat gebeurt zullen we dat onze leden en luisteraars onomwonden duidelijk maken. Wij zullen dan langs andere wegen, bijvoorbeeld via samenwerking met andere omroeporganisaties, proberen te komen tot een soort Veronicaprogramma op H’sum 3".
pijl
mededeling


Er waren inmiddels dus wel een paar Kamerleden die wilden toetreden tot het bestuur van de “Vereniging tot steun aan de VOS“. Er werd ook gevraagd aan de mensen in het land om de steun kracht bij te zetten door fl. 5,00 (€ 2,22) over te maken ten name van de “Vereniging tot steun aan de VOS“. De gehele officiële boodschap luidde als volgt.

Hier is de kaart waarover Lex sprak.




 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter