Radio Veronica 1959 - 1974

[33]


Als Cyril uit de Tweede Kamer belde, zei hij altijd dat hij nieuws had voor de telex zodat de mobilofoondienst niet zou weten waar het nieuws uiteindelijk naar toe ging. Ook is de nog jonge parlementair verslaggever Kees Lunshof (†) van De Telegraaf horen. Hij werd later adjunct-hoofdredacteur van diezelfde krant.
foto Veronica
loep Klaas met pijp

En zo kon er dus vanuit de Tweede Kamer gebeld worden naar de mobilofoon bij rederij de Ruiter en dat gesprek werd dus opgevangen aan boord van de Norderney. Een compilatie van dat mobilofoon verkeer op de dag dat er gestemd werd over de wetten, 28 juni 1973 in de middag.

En dat nieuws was dan binnen enkele minuten weer via de zender te horen. Lex Harding, Klaas Vaak en Tom Collins zaten live aan boord en deden vaak rechtstreeks verslag. Luister naar een paar fragmenten die werden opgenomen op de dag van de uiteindelijke stemmingen, 28 juni.

pijl
mobiel verkeer


pijl
28 juni Lex en Klaas
pijl
28 juni Lex
pijl
28 juni Klaas en Lex
pijl
Lex en Tom
Een opmerking bij het laatste audiofragment, door alle spanning over de afloop van de stemming, maakte Tom Collins bij het voorlezen (zoals we konden horen) een foutje, hij vertelde dat de tegenstanders van de wetten onder meer KVP, PvdA en de PPR waren. Hij bedoelde ongetwijfeld de voorstanders!

Ook een uitzonderingspositie of een overgangstermijn zat er dus niet meer in!
Goed de complete uitslag van de stemming voor ratificering van het Verdrag van Straatsburg tegen zeezenders was als volgt:
Voor: KVP, CHU, ARP, PVDA, PPR, PSP, SGP, GPV, deel D’66
Tegen: VVD, DS’70, CPN, Boerenpartij, RKPN en twee leden van D’66.
De stemverhouding was: 95 voor en 37 stemmen tegen ratificering. En daarmee was het doodvonnis voor Veronica in feite getekend!
Radio Nederland Wereld Omroep presentator Jan Meijerink zette het allemaal nog eens keurig op een rijtje.

Maar officieus stond de uitslag al op 27 juni vast. Want zoveel was tijdens de tweede dag van het debat al duidelijk geworden. Dat had het AD dus al goed gezien.

In datzelfde AD stond op 27 juni een pagina grote advertentie van diverse bedrijven uit het gehele land die vonden dat Veronica en Noordzee moesten blijven. Ook de VVD steunde de advertentie.

kaart Veronica
loep bewijs van toegang
We kregen tijdens het debat toestemming om vanuit een ruimte van de Tweede Kamer alles op te nemen, dat deden Atze Veenstra en Sytze Gardenier. We hadden daartoe speciale toegangsbewijzen, hier die van technicus Sytze Gardenier.

Die banden werden naar een tijdelijke studio gebracht die Karel van der Woerd en Juul Geleick hadden ingericht bij rederij de Ruiter. Daar werden de banden afgeluisterd en gemonteerd en die montage’s werden met een zeer snelle boot van Koos de Gier, de Seanews, naar het schip gebracht.

De tijdelijke studio bij rederij de Ruiter.

pijl
Jan Meijerink
 
krantenartikel Veronica
loep AD
 
krantenartikel Veronica
loep AD steunadvertentie



 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter