Radio Veronica 1959 - 1974

[31]

krantenartikel Veronica Het plan van Jan Nagel bracht in Hilversum de nodige beroering teweeg en dat ook bij z’n eigen VARA. De voorzitter van de VARA, André Kloos had ook kennis genomen van de brief van de NOS ondernemingsraad waarin zij uiterst kritisch was betreffende het aannemen van Veronica personeel en zag het plan om bijvoorbeeld Veronica technici naar Hilversum te laten overstappen al mislukken. En hij nam het in een interview op 23 juni zelfs op voor Veronica technici! Ongekend want Kloos was een fel tegenstander van Veronica.

Met de kop “Kamer beslist deze week over het lot van Veronica”, verscheen er op 26 juni in dagblad Trouw nog een vooruitblik naar het debat dat op die dag begon.

En er waren kranten, die spraken van een “zwakke argumentatie van de anti-Veronicawet”.

De VOS werd binnen enkele dagen al een groot succes, getuige dit artikel in de Telegraaf van 2 juli. Maar het aantal “leden” van de VOS in recordtijd toenam, was er toch onzekerheid of de aanvraag wel zou worden gehonoreerd. Rob Out nam in datzelfde krantenartikel al vast een voorschot op de komst van een eventuele omroepvereniging als de minister zou weigeren.
krantenartikel Veronica
loep Veronica technici loep kamer beslist
   
krantenartikel Veronica krantenartikel Veronica
loep zwakke argumenten loep aktie succes
pijl
Hans Mondt
26 en 27 juni 1973 zouden zeer belangrijke dagen in de geschiedenis van Radio Veronica worden. Op de 26ste (nl) begon in de Tweede Kamer het debat over 2 wetsontwerpen, 11373 en 11374, die beoogden om medewerking aan omroepuitzendingen buiten elk nationaal grondgebied te verbieden.

Hans Mondt was bij de opening van de uitzenddag aan de sombere kant >>>

Rob Out zou later in het boek “Veronica één jaar later” het volgende over de eerste dag van het Kamerdebat schrijven:

Op 26 juni 1973 kon om tien uur de show beginnen.
Ter behandeling de wetsontwerpen 11373111374, die de bestrijding van omroepuitzendingen buiten elk nationaal grondgebied beoogden. Ingediend op 30 juni 1971 onder het kabiiet De Jong, op 6 februari 1973 door het kabinet Biesheuvel voorzien van een Memorie van Antwoord en het eindverslag werd uitgebracht door het kabinet Den Uyl op 29 mei 1973.

Voor de zitting voor geopend kon worden verklaard door kamervoorzitter Vondeling hadden sommige politici al behoorlijk de pest in. De meeste autoruiten waren volgeplakt met de sticker ,,Veronica moet blijven" en een grote groep Veronicafans had de voor- en tegenstanders al snel herkend. ARP-fractieleider Aantjes werd uitgejouwd. Hans Wiegel werd met toejuichingen begroet. In een hoek op het Binnenhof stond een van hout gemaakte kopie van het Veronicaschip. Het Westland liet opnieuw niet afweten trouw aan Veronica te bewijzen. Nog een ARP-er kwam in moeilijkheden. Roolvink werd staande gehouden door met shirts en stickers getooide jongeren. Hij wilde er niets van weten en moest zich onder hoongelach een weg naar de ingang van de Tweede Kamer banen. Binnen moest hij zich verontschuldigen bij de kamervoorzitter omdat hij te laat was. Woedend viel hij uit tegen de VVD-ers die zich met ,,dit gespuis" hadden ingelaten. Ook Schakel van de ARP werd te veel buiten opgehouden en maakte bij zijn binnenkomst zijn verontwaardiging tegenover iedereen kenbaar. Slechts met harde tikken van de voorzittershamer kon de rust hersteld worden.”


Einde citaat Rob Out.




 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter