Radio Veronica 1959 - 1974

[23]


Jan Nagel was in die tijd in Hilversum een redelijk machtige man, die in heel veel politieke geledingen vrienden had. Eén van die vrienden was oud-VARA-medewerker en nu (1973) de PvdA-voorzitter André van der Louw. Ook die laatste vond het plan Nagel goed, getuige bovenstaand krantenbericht.

Jan was een meester in het sturen, lees ‘manipuleren’, van mensen en zo kon het gebeuren dat hij een hele hoop Hilversum 3 medewerkers wist te mobiliseren om z’n plan te ondersteunen. Ze ondertekenden een brief die hij had opgesteld en die werd ondertekenend door chef lichte muziek van de NOS Joop de Roo die voorzitter was van de werkgroep Hilversum 3. Hier staat ie voor het eerst in de openbaarheid.

En ook dat kwam weer in de kranten. Op 2 mei berichtte Hans van Reijsen in het AD als volgt.

brief Veronica brief Veronica krantenartikel Veronica krantenartikel Veronica krantenartikel Veronica
loep brief H'sum (1) loep brief H'sum (2) loep instemming loep eens met plan loep AD
b;ad Veronica
In het Veronicablad van 12 mei schreef Rob Out in z’n redactioneel “Vanuit het ruim” een stukje over het plan Nagel. Hij vond toch dat hij dat moest doen omdat er nogal veel werd gespeculeerd over het ‘Veronicaniseren’ van Hilversum 3.

Er werd door de Hilversumse omroepen naar goed gebruik een commissie gevormd, die uiteindelijk het plan Nagel wilde bestuderen en besprekingen met Veronica zou starten. In die commissie ondermeer Co de Kloet (VARA), Gerard de Vries (ex-Veronica nu TROS), Han Reiziger (VPRO) en Erik Krans (AVRO). De commissie werd voorgezeten door André Meurs (directeur TROS radio). Hun voorstel aan Veronica was om op 30 mei bijeen te komen. Maar ze werden teruggefloten door programma-commissaris Wagenaar van de NOS getuige dit krantenbericht van 26 mei. En de commissie hield ermee op als gevolg van dat “verbod”.

Uiteindelijk kwam er een voorstel van het COPRA (College Programmaleiders Radio) waarin het volgende werd gesteld.
1. De programmering van Hilversum 3 wordt aangepast. Er wordt meer popmuziek gedraaid.
2. Als de minister geld geeft, kan er 24 uur worden uitgezonden.
3. Er wordt horizontaal geprogrammeerd.
4. De omroepen doen hun best personeel over te nemen (dj’s en technici).
krantenartikel Veronica
loep Veronicablad loep brief NOS
krantenartikel Veronica
Dat laatste punt was al direct een probleem, want in het voorstel ging het om slechts 9 dj’s en 3 technici. En Veronica had aanzienlijk meer dj’s en technici.

Al vrij snel daarna vergaderde de NOS ondernemingsraad over een brief van 9 april van vakbond Mercurius aan het NOS bestuur, waarin gevraagd werd om voorrang te verlenen aan Veronica-personeel bij het in dienst treden bij de NOS of de omroepen. Enkele dagen later stond de brief van Mercurius in de kranten.

De NOS-ondernemingsraad was daar niet blij mee en voorzag problemen in de carrièreplanning van haar eigen personeel. Op 19 juni vergaderde de ondernemingsraad en nam de motie aan die in nevenstaand document te lezen is.

Kees Buurman, chef bij de NOS, maakte zich over deze motie nogal kwaad en in het bijzonder op OR lid Dick Verkijk, want hij was de indiener van de motie. De “kwaadheid” kwam naar buiten was te lezen in de Gooi- en Eemlander.
brief Veronica
loep Mercurius loep motie
krantenartikel Veronica
loep Gooi- en
Eemlander



 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter