Radio Veronica 1959 - 1974

[5]

Het was gebruikelijk bij Veronica dat je als programmaleider ook nog programma’s maakte. Zo had Jan van Veen ook nog z’n lunch programma ‘Voor Jan voor alleman’.
Hier een stukje van 14 maart 1969 waarin Lex Harding aan het eind komt binnenlopen.
Lex deed ook nog steeds z’n middagprogramma tussen 2 en 4 uur.
Op 6 maart had Lex een bandrecorder mee naar huis genomen om z’n ‘opstaan ritueel’ vast te leggen hetgeen goed te horen is in het volgende fragment. Met daarin de bekende jingle; “Ome Lex ...opstaan.......het is 2 uur!!!!!”. Het was Stephan den Hengst, het kleine neefje van Lex.

Nee, de vervorming soms in de stem van Lex ligt niet aan de computer, het waren de kinderziekten in onze nieuwe studio.
Er waren nog meer van dat soort gevallen. Ad Bouman nam in de proefperiode in de nieuwe studio een Muziek Express op, maar niemand had nagedacht over het feit dat de opname frequentie karakteristiek van de nieuwe AKAI recorder niet overeenkwam met de weergave frequentie karakteristiek van de toen nog aan boord aanwezige Telefunken M24 recorders! Een boze brief van hoofdtechnicus aan boord José van Groningen was het gevolg en een niet om aan te horen programma dat werd uitgezonden!
Het weggaan van Joost de Draaijer in november 1968 zorgde voor een gat in de avondprogrammering dat in de meeste gevallen werd opgevuld door Lex Harding. Op een enkele uitzondering na zoals Robbie Dale die de Engelse top 20 presenteerde.
Het programma ‘Joost mag het weten’ dat om 19.00 uur stond geprogrammeerd werd eerst omgedoopt in ‘Hits, hot en haar door elkaar’ maar in januari 1969 ging het de Lexjo heten.
Het oudst bewaarde fragment is dat van 1 april.

Je kon het al horen in het fragment uit de Lexjo, Veronica sponsorde ook de races op Zandvoort. En het was een succes, de bezoekers aantallen op het circuit namen onder invloed van de publiciteit sterk toe.


Lexjo

Lex tijdens opname
Lexjo
Lex ontvangt van promomensen
van platenmij EMI/Bovema
(Kees Hellerman en Bob Bernards)
de nieuwste platen

De advertentie op de Top 40
van 5 april 1969
tbv het Racing team

 

 

 

 


Op 13 april 1969 monstert Dick Klees bij Veronica aan, hij gaat dan het nieuws aan boord van de Norderney verzorgen.


Nieuwslezer Dick Klees

Wat doe je Dick

Er dreigt muiterij op de Veronica

Tom Collins

Eind maart kondigde Eddie Becker z’n vertrek aan. Hij ging per 1 mei bij de VARA werken en in de krant stond te lezen dat z’n vertrek te maken had met de ontstane werksfeer sinds het aantreden van Jan van Veen als programmaleider.

Achteraf kunnen Ad Bouman en Juul Geleick zich niet zo veel herinneren van de door Eddie beschreven werksfeer. Hoewel er ongetwijfeld wel het een en ander speelde kunnen we ons niet aan de indruk ontrekken dat Eddie e.e.a. ‘gebruikte’ om z’n vertrek naar de VARA te rechtvaardigen. En dat vertrek werd hem destijds door de Veronica familie wel kwalijk genomen. Het vertrek van Eddie kwam nadat hij hersteld was van z’n ernstige auto ongeluk aan het eind van 1968. Een aantal mensen had de indruk dat we ‘een andere Eddie’ hadden terug gekregen. En het leiderschap van Jan van Veen zou pas veel later aanleiding geven tot problemen. Maar jammer was het wel dat Eddie vertrok.

Het programma OGM werd op de doordeweeksedagen overgenomen door Tom Collins.
In de weekeinden deed Chiel Montagne het ochtend programma onder naam ‘vrijblijvend’, een weinig tot de verbeelding sprekende titel die enkele maanden later werd gewijzigd in ‘Klaar wakker’.
Hier een promospot voor OGM door Tom Collins.


Promospot

Einde Veronica

Minder in?

In april verschenen er berichten dat de dagen van Veronica nu echt geteld zouden zijn, het kabinet de Jong zou een voorstel bij de tweede kamer indien dat de uitzendingen onmogelijk zou moeten maken.

Ook de luisterdichtheid liep wat terug ten opzichte van de naaste concurrent Hilversum 3. Dus ook de reklame opbrengsten liepen enigzins terug. Maar de directie maakte zich er niet al te druk over getuige dit bericht uit het Parool.

Omdat het vertrek van Eddie al in de lucht hing en ook Robbie Dale te kennen had gegeven te willen vertrekken werd er gezocht naar vervanging. Het werd Tom Mulder.
Hij werkte voor een reclamebureau en kwam zo in contact met Radio Veronica. Tom had een brede interesse in het medium radio en was een fan van de voormalige Britse zeezenders Radio London en Caroline.


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter