Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

artikel uit HUMO

programmaschema juni 1968

Een ander gevolg van het verdwijnen van de Engelse zeezenders was dat Veronica de z.g. “horizontale programmering” invoerde. Daar was in 1967 al een aarzelend begin meegemaakt maar nu ging het stringenter.
Het Belgische blad HUMO wijdde er in mei een pagina aan.

Tijdens een vergadering op maandag 6 mei werd besloten de “horizontale programmering” in juni definitief in te voeren. Zoals in het volgende programma schema te zien is. Ook is de plaats van de 1ste horizontale Lex Harding show te zien. Hoe de “horizontale programmering” tot stand gekomen is staat overigens zeer uitgebreid beschreven in het boek “Veronica een jaar later” door Rob Out.


In juni kreeg Lex dus een eigen middagprogramma; “de Lex Harding show”. (zie programma schema juni 1968). Het zou het begin worden van een jarenlang en succesvol programma waarmee Lex één van de populairste d.j.’s van Nederland zou worden. Hier een stukje uit een Lex Hardingshow van 20 augustus 1968 met een jingle gemaakt door Status Quo die eerder in de studio waren om hun nieuwe single te promoten.

 

Begin juli werd bekend gemaakt dat Veronica vanaf 15 juli op het Spaanse vakantie eiland Mallorca ging uitzenden. Het zouden dagelijkse uitzendingen van 2 uur worden via Radio Popular de Mallorca in de AM en FM band. En dat alles in de Engelse taal. Een aantal programma’s werd gepresenteerd door Robbie Dale, die eerder dat jaar bij Radio Caroline vandaan kwam en door een ontmoeting met Jan van Veen bij Veronica terechtkwam. Robbie kreeg een programma m.i.v. juni op zondag, maandag- en woensdagavond. Joost de Draaijer vertelde over de komst van Robbie Dale en de eerste uitzending in z’n programma "Joost mag het weten".

Vlnr: Lenny (dame discotheek), Robbie Dale en José van Groningen (2002, hfd. technicus Norderney) aan boord van de Norderney


Mallorca
start

Band Tineke voor Radio
Popular de Mallorca

 

Band Robbie Dale

 

De programma’s voor Mallorca werden gewoon in de Hilversumse studio opgenomen en door Martinair naar Mallorca gevlogen waarvoor ze weer gratis reclamespots kregen.


Hier volgt een collage van de Mallorca uitzendingen, met Joost de Draaijer en Rob Out.
Je kan goed merken dat de Engelse taal toch moeilijker is om al improviserend een radioprogramma te maken. In dit fragment van 5 oktober 1968 zit overigens de beroemde reklame van SKOL bier gezongen door Patricia Paaij.

Je kon ook merken dat niet iedereen het echt leuk vond om programma’s te maken voor Mallorca, het gebeurde er vaak maar even tussendoor.
Er zijn maar weinig Mallorca programma’s bewaard gebleven en dat is maar goed ook!
Speciaal t.b.v. de Mallorca uitzendingen werd een poster gemaakt. De poster met daarop de aankondiging van de uitzendingen is niet bewaard gebleven maar hier is het basis ontwerp.

De uitzendingen op Mallorca zouden een jaar duren en werden na de zomer van 1969 gestopt

Poster Mallorca


AKAI aan boord

AKAI aan boord2

Gedurende de zomer van 1968 werd besloten dat de afspeelrecorders Telefunken M24 a/b van de Norderney na 8 jaar trouwe dienst vervangen zouden moeten worden door bandrecorders van het merk AKAI type PT6011. Het was een Japanse kopie van een Amerikaanse Ampex machine.
De importeur maakte er gretig gebruik van in advertenties.

De AKAI recorders waren net geïnstalleerd a/b van de Norderney. Rechts de oude Telefunken M24 recorder. En jaar later zouden ze ook in de nieuwe Hilversumse studio geplaatst worden.


Gedurende 1968 kwam ook Roland van Pareren bij Veronica. Hij kwam zoals dat bij Veronica wel vaker ging; binnen lopen en vragen of je wat mocht doen. In zijn geval liep hij Henk van Dorp tegen het lijf en die zei dat hij eerst z’n moeder maar moest interviewen. Dat deed Roland en hij was daarmee medewerker aan het “Sport programma” en aan “Help daar zit een olifant in de tram” geworden. (zie de memories van Roland)

Technicus Iemke Roos (), Henk van Dorp en Roland van Pareren


In de zomer riep Jan van Veen in z’n programma “muziek bij de lunch” dames op om mooie foto’s op te sturen t.b.v. een z.g. “miss poes” verkiezing. Die zou dan gehouden moeten worden op 30 oktober in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam. Enkele honderden foto’s werden er in gestuurd. Luister naar een fragment uit “Joost mag het weten” van 30 oktober 1968 waarin Joost aan Ad Bouman vraagt of hij ook naar de “miss poes” verkiezing gaat. De ingezonden foto’s zijn overigens allemaal achter gebleven op de wand in de studio!



 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter